Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Οι πολίτες αναζητούν ελπίδα, διέξοδο και ηγέτη

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
Η κυπριακή κοινωνία δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα – Ποια τα τρία κύρια συμπεράσματα της έρευνας της «Κ» 
 Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Οι πολίτες σπρώχνουν για ανανέωση συστήματος και πολιτικών. Δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα κατά 83%, εννέα στους 10 νιώθουν απογοητευμένοι και 34% απαντά ΚΑΝΕΝΑΣ για Πρόεδρος
Άκρως σημαντικά ευρήματα για την κυπριακή πολιτική σκηνή προκύπτουν μέσα από την έρευνα της «Κ» με τους πολίτες να σπρώχνουν κυριολεκτικά για ριζική ανανέωση τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και των πολιτικών. Τα αποτελέσματα της έρευνας (της εταιρείας Symmetron Market Research) είναι σαρωτικά αρνητικά για το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα ενώ παρουσιάζουν την πλήρη απογοήτευση της κοινωνίας ως προς τους κύπριους πολιτικούς, οι οποίοι όπως προκύπτει από την έρευνα άφησαν τους πολίτες χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική και χωρίς αίσθημα ασφάλειας.



Πιο συγκεκριμένα, αν εξαιρεθούν από την έρευνα οι ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με το κατά πόσο φταίει ή όχι ο Πρόεδρος για την έκρηξη στο Μαρί ή για τη διαχείριση του όλου ζητήματος καθώς και άλλων μεγάλων θεμάτων τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τα πολιτικά κόμματα, και εξετασθούν προσεκτικά τα άλλα ευρήματα της έρευνας τότε συνάγονται τρία άκρως σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία στην πραγματικότητα, δείχνουν και τον δρόμο στον οποίο θα πρέπει πλέον να κινηθούν οι πολιτικοί στο άμεσο μέλλον:
Τα 3 συμπεράσματα
Πρώτον.
Η Κοινωνία απορρίπτει το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Δεν το εμπιστεύεται.
Δεύτερον. Οι πολίτες θεωρούν πως ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις προσδοκίες τους στο βαθμό που θα επιθυμούσαν.
Τρίτον. Η εμφάνιση νέων πολιτικών στην έρευνα, με αυθόρμητες μάλιστα απαντήσεις, καταδεικνύει πως οι πολίτες, πέραν της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, επιθυμούν και ανανέωση πολιτικών προσώπων με νέους ηλικιακά πολιτικούς να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους.
Απέτυχε το σύστημα Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα απέτυχε. Το 83% των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. Η τεράστια αμφισβήτηση είναι οριζόντια και συντριπτική σε όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες. Το πολύ μικρό ποσοστό των συμπολιτών μας (13%) που διατηρούν εμπιστοσύνη, προέρχεται σε πολιτικό επίπεδο αποκλειστικά από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (39%) και του ΔΗΚΟ (11%), ενώ σε κοινωνικό επίπεδο κυρίως από τις ομάδες με πρωτοβάθμιο επίπεδο μόρφωσης και τις μεγαλύτερες ηλικιακά.
Κανένα μέλλον και ελπίδα Στην αποτυχία του πολιτικού συστήματος προστίθεται και η απογοήτευση των πολιτών για το μέλλον. 9 στους 10 συμπολίτες μας είναι απογοητευμένοι από την πορεία της Κύπρου σήμερα, ενώ μόλις το 14% αισιοδοξεί σε καλύτερες μέρες τους επόμενους 12 μήνες.
Κανένας για Πρόεδρος Το να υπάρχουν έξι κοινοβουλευτικά κόμματα, άλλα τόσα πολιτικά κινήματα, τόση υπερπροβολή των πολιτικών και της πολιτικής από όλα τα ΜΜΕ, αλλά ένας στους τρεις πολίτες να θεωρούν πως κανένας από τους πολιτικούς της Κύπρου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους για Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ένας άκρως σημαντικός δείκτης, ο οποίος φανερώνει την γενική απογοήτευση των πολιτών ως προς τους πολιτικούς και του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα το 34% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα ήθελε κανέναν από τους πολιτικούς να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας.  
Φαινόμενο Νικόλα Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες φαίνεται να στρέφουν την αναζήτηση τους προς άλλες κατευθύνσεις, αφού η έρευνα της «Κ» ανέδειξε άλλο ένα αξιοσημείωτο σημείο. Ότι δημιουργείται ένα αξιόλογο ρεύμα προτίμησης των πολιτών προς νέους πολιτικούς που τοποθετούνται με παρρησία και τόλμη ως προς τα καυτά ζητήματα του τόπου. Τούτο καταδεικνύεται από το ποσοστό που συγκεντρώνει το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό, 7%, αν ληφθεί υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, η σύντομη του παρουσία στο πολιτικό σκηνικό καθώς και ότι δεν είναι αρχηγός κόμματος και είναι ένα εύρημα που πρώτη φορά εμφανίζεται σε μετρήσεις και μάλιστα με αυθόρμητες απαντήσεις πολιτών, χωρίς δηλαδή επιλογή από λίστα ονομάτων. Αυτό, στη γενική εικόνα, μπορεί να ερμηνευθεί πως η κοινωνία βρίσκεται σε αναζήτηση νεαρών πολιτικών προσώπων που να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της.
Δείτε όλα τα αποτελέσματα της Έρευνας εδώ.
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου