Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νέο μισθολόγιο: Σε δόσεις οι περικοπές μισθών

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

eurosΤριετής περίοδος δοκιμής για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Σταδιακά σε δύο χρόνια θα γίνουν οι περικοπές μισθών, αλλά και οι αυξήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Με την εφαρμογή του νόμου, για όσους δημοσίους υπαλλήλους η μείωση δεν υπερβαίνει το 30% των αποδοχών που ελάμβαναν έως και τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων, η περικοπή θα είναι άμεση.
Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη του 30% των αποδοχών τους, θα δουν τους μισθούς τους να ψαλιδίζονται κατ' αυτό το ποσοστό με την εφαρμογή του νόμου, ενώ η περαιτέρω μείωση που προβλέπεται βάσει του νομοσχεδίου θα γίνει ισόποσα σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών μετά το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής του, δηλαδή έως το 2013.



Σε περίπτωση αυξήσεων, εφόσον η μηνιαία αύξηση είναι μέχρι 50 ευρώ καταβάλλεται άμεσα με την έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου, ενώ αν πρόκειται για αύξηση από 50 έως 100 ευρώ καταβάλλεται ισόποσα σε διάστημα δύο ετών και αν υπερβαίνει τα 100 ευρώ χορηγείται σε διάστημα τριών ετών.
Με το πολυνομοσχέδιο καθορίζεται επίσης η διαδικασία κατάταξης στα νέα βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο, ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία. Οι υπάλληλοι κατατάσσονται στους νέους έξι βαθμούς (από τον κατώτερο ΣΤ' στους Ε', Δ', Γ', Β' έως τον ανώτερο Α') βάσει του χρόνου «πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας».
Οι βαθμοί
Με την ένταξή τους στους νέους βαθμούς οι υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν τον βασικό μισθό που αναλογεί σε κάθε βαθμό, ενώ αν έχουν τα απαιτούμενα επιπλέον χρόνια στον ίδιο βαθμό θα προσμετρώνται και οι αυξήσεις που προβλέπονται στα ενδιάμεσα μισθολογικά κλιμάκια όπως αυτά προσδιορίζονται ανάλογα με τον βαθμό.
Οσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης - γενικού διευθυντή, διευθυντή ή τμηματάρχη - θα παραμείνουν σε αυτές ανεξαρτήτως του βαθμού στον οποίο θα καταταγούν βάσει του νομοσχεδίου μέχρι την επιλογή νέων προϊσταμένων.
Τριετής περίοδος δοκιμής για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Με τον κίνδυνο της απόλυσης για διάστημα τριών ετών θα βρίσκονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο, ενώ θα περνούν και από συνέντευξη προκειμένου να πάρουν το χαρτί της μονιμοποίησης.
Δυνατότητα επέκτασης της διετούς δοκιμαστικής περιόδου που ισχύει επί του παρόντος δίνει το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο. Εκτός από την κατάργηση της αυτόματης μονιμοποίησης μετά τη διετία και τη θεσμοθέτηση αυστηρών διαδικασιών αξιολόγησης - θα πρέπει να έχουν λάβει βαθμολογία πάνω από τη βάση στις αντίστοιχες εκθέσεις και να κριθεί η υπηρεσία τους επιτυχής - τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια θα μπορούν να παρατείνουν κατά 6 έως και 12 μήνες τη δοκιμαστική περίοδο.
Σε περίπτωση που βάσει των εκθέσεων αξιολόγησης και τα στοιχεία του φακέλου κάθε δόκιμου υπαλλήλου δεν προκύπτει η καταλληλότητά του να μονιμοποιηθεί, δίνεται παράταση στην δοκιμαστική υπηρεσία στο τέλος της οποίας ο υπάλληλος επαναξιολογείται. Κατά την επανάκριση, το υπηρεσιακό συμβούλιο περνάει τους δόκιμους υπαλλήλους και από συνέντευξη, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τη λήξη της διετίας δεν εξελίσσονται μισθολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου