Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Spiegel: To κόμμα της Μέρκελ προωθεί επιτροπεία για τα απείθαρχα κράτη

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Άλλο ένα δημοσίευμα, αυτή την φορά από το γερμανικό Spiegel, αναφέρεται στην πρόθεση του γερμανικού κυβερνόντος κόμματος (CDU) να επιβάλει εποπτεία στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.



Συγκεκριμένα το Spiegel αναφέρει πως ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των χωρών της Ευρωζώνης που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, από Επίτροπο της ΕΕ, προβλέπεται μεταξύ των αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη που προωθεί το CDU.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα σχέδιο κειμένου της βασικής εισήγησης που θα κατατεθεί στο συνέδριο του κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ το Νοέμβριο, με το οποίο επιδιώκεται να αλλάξει ριζικά η συνθήκη της ΕΕ ως αντίδραση στην κρίση της Ευρωζώνης.
Ο στόχος είναι «όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει μία συναίνεση στην Ευρώπη και στη συνέχεια να υπάρξει μία νέα συνθήκη».
Οι αλλαγές στη Συνθήκη αποσκοπούν στην «ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης» με την ενίσχυση της οικονομικής ένωσης. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη σε σημαντικούς τομείς πολιτικής>>, αναφέρει το κείμενο της εισήγησης. Για το σκοπό αυτό το κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών προωθεί μία διαδικασία αναδιάρθρωσης με πολλά στάδια για τις χώρες της Ευρωζώνης, «οι οποίες, παρά την αυξημένη επιτήρηση και νέα κίνητρα, δεν είναι διαρκώς σε θέση να τηρούν τις υποχρεώσεις για ένα σταθερό κοινό νόμισμα».
Επιπλέον, το CDU θέλει να ενισχύσει τη γερμανική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία μέχρι σήμερα κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης έχει μία ψήφο. «Σε αυτό βλέπουμε ότι οι μεγάλες χώρες έρχονται σε μειονεκτική θέση», αναφέρει το κείμενο της εισήγησης, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα ψήφου στο συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει μελλοντικά «να προσαρμοσθούν στο ύψος των κεφαλαίων που έχουν καταθέσει σε αυτή οι χώρες».
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην χθεσινή συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί, τόνισε πως η Γερμανία και η Γαλλία συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει να εργαστούν με μυστικότητα πάνω στο σχέδιο, το οποίο θα τελεί υπό την καθοδήγησή τους, αλλά θα εφαρμοστεί σε συμφωνία με άλλους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου