Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πολιτικές "περιπέτειες" στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Μία από τις πιο επεισοδιακές εβδομάδες των τελευταίων ετών, με τις πολιτικές «περιπέτειες» της Ελλάδας να φέρνουν τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε για το Χρηματιστήριο της Αθήνας με απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 7,46% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ στο ίδιο διάστημα οι απώλειες για τις τράπεζες διαμορφώθηκαν σε 9,96% (παρά τα δύο ανοδικά κλεισίματα) και για τον FTSE20 σε 7,00%.

Αν και οι αποφάσεις της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου προμήνυαν ένα ήρεμο -τουλάχιστον- περιβάλλον για το Χ.Α., η ανακοίνωση της πρόθεσης του Γ. Παπανδρέου να θέσει τις αποφάσεις αυτές σε δημοψήφισμα προκάλεσε «νευρικό κλονισμό» τόσο στην ελληνική αγορά όσο στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Παράλληλα, έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με μπαράζ δημοσίων δηλώσεων και τοποθετήσεων αξιωματούχων όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού.


Προκαλώντας έντονες -ή και οργισμένες- αντιδράσεις, εντός και εκτός συνόρων, η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού άνοιξε «για τα καλά» τη συζήτηση και έσπασε το ταμπού των αναφορών στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε. Αναφορές που εξελίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε αυστηρές και σαφείς προειδοποιήσεις.

«Η συχνότητα και η σημασία των γεγονότων ήταν τέτοια που υπερέβησαν τα ελληνικά σύνορα προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις σε όλες σχεδόν τις διεθνείς αγορές που αφορούν εμπορεύσιμες χρηματιστηριακές αξίες» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο report της η Beta Securities, σημειώνοντας ότι «η τοξικότητα των διακυμάνσεων αν και δίνει πολλές ευκαιρίες γρήγορων κινήσεων στους βραχυπρόθεσμους παίκτες, αποτελεί ίσως και ένα από τα κυριότερα εμπόδια εισόδου πιο θεσμικών κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά».

«Ακόμα και αν οι άμεσες εξελίξεις εκτονώσουν την εικόνα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στο πολιτικό επίπεδο», προσθέτει η χρηματιστηριακή, «η αγορά θα αργήσει να αποφορτιστεί από την νευρικότητα και το άγχος που έχει προκληθεί στους εμπλεκομένους λόγω του πολύμηνου εθισμού της σε καθημερινά ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας».

Στο κλίμα αυτό, στον «απόηχο» της σύγκρουσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 1,17% στις 750,63 μονάδες, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και 2,39%.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 31,98 εκατ. τεμαχίων αξίας 47,15 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 76 μετοχές ολοκλήρωσαν με απώλειες, 75 ενισχύθηκαν και 124 έκλεισαν αμετάβλητες. Για το δείκτη των τραπεζών, που βρέθηκε την Παρασκευή να υποχωρεί έως 4,41%, οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν τελικά με πτώση 1,62% στις 316,22 μονάδες.

Αναλυτικά στον FTSE20, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη εμφάνισαν οι μετοχές των ΤΤ και ΕΤΕ, που ενισχύθηκαν 8,02% και 2,22% στα 0,404 και 1,84 ευρώ. Ακολούθησαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος με άνοδο 1,42% και 1,29% στα 7,15 και 3,15 ευρώ αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν και οι Τρ. Πειραιώς (0,239 ευρώ), ΕΛΠΕ (6,49 ευρώ) και ΔΕΗ (5,75 ευρώ). Ενισχυμένες 0,24% έκλεισαν οι μετοχές των MIG και ΚΑΕ, ενώ ο τίτλος της Jumbo παρέμεινε αμετάβλητος στα 3,70 ευρώ.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Τρ. Κύπρου και Alpha Bank με απώλειες 7,47% και 4,67% στα 0,83 και 1,02 ευρώ. Σε ποσοστό περί του 3,8% υποχώρησαν οι Eurobank και Marfin Popular Bank, ο τίτλος του ΟΤΕ έκλεισε στα 3,23 ευρώ με απώλειες 3,58%, ενώ στα 12,77 ευρώ ολοκλήρωσε η μετοχή της Coca-Cola 3E που υποχώρησε 3,26%. Με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Τιτάν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου