Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα δεινοπαθεί"



Η Ακρόπολη και η λέξη Greece γραμμένη με το σύμβολο του ευρώ που καταρρέει είναι η εικόνα που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό του ο Economist. Δείτε τη χιουμοριστική εκδοχή του NEWS 247 (Pic)
Με ένα εύστοχο πρωτοσέλιδο η ευρωπαϊκή έκδοση του Economist επιχειρεί να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό τις συνέπειες των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, των πολιτικών χειρισμών του πρωθυπουργού και του ορατού πλέον φόβου της εξόδου της χώρας από το ευρώ, όχι μόνο λόγω της σκληρής στάσης που διατηρούν οι αγορές, αλλά και λόγω των ψηφοφόρων που πλέον αντιδρούν.

"Η Ελλάδα περνάει θλίψη" είναι ο τίτλος του άρθρου, με το οποίο κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό Economist, ενώ στη φωτογραφία επεικονίζεται η Ακρόπολη, η οποία "λούζεται" από τα γράμματα της λέξης Greece. Το σύμβολο του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει αντικαταστήσει το γράμμα "e". Η ειρωνεία είναι ότι τελικά η λέξη μετατρέπεται ως Gr - C, δηλαδή Gr για την Ελλάδα και C για την κρίση.
"Ο κ. Παπανδρέου είναι εν μέρη ο αυτουργός της ίδιας της κακοτυχίας του" γράφει ο Economist, σημειώνοντας πως η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα καταδικάστηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες και τελικά ιεωρήθηκε "είτε ανόητος είτε προδότης".
Το κείμενο πραγματοποιεί αναφορές στον εσωτερικό πόλεμο του ΠΑΣΟΚ με τους κυβερνητικούς βουλευτές να εγκαταλείπουν σταδιακά τα έδρανα της Βουλής, με αφορμή της διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ανφορές γίνονται και στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στις Κάννες και το θρίλερ των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που έληξαν αργά τα ξημερώματα, χωρίς κοινές δηλώσεις.
"Ο Παπανδρέου έγραψε εν μέρει μόνος του την μοίρα του και έχει κετεθεί βάναυσα", παραδέχεται το δημοσίευμα. "Αναζητώντας την υποστήριξη του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος, καταδίκασε σε μακρόπνοη αναμονή τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως ανόητος και προδότης. Πώς τολμά να φέρει την καταστροφή στην ευρωζώνη;", συνεχίζει το κατα τ' άλλα ειρωνικό άρθρο.
Και συμπληρώνει: "Δεν υπάρει αμφιβολία ότι ο κ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει ένα παντοδύναμο χάος και έχει αφήσει την ευρωζώνη να βασανίζεται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Το δημοψήφισμα έχει ακυρωθεί και το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με τη ΝΔ με επικεφαλής τεχνοκράτη ή ακόμα και όλα αυτά θα τιναχτούν σύντομα στον αέρα. Και όλο αυτό το διάστημα το ρολόι τρέχει. Εντός του μήνα, η Ελλάδα πρέπει να λάβει νέο δάνειο από ΔΝΤ και Ευρωπαίους διασώστες".
Τι πρέπει να γίνει;
"Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει σοφά να ξοδεύει το πενιχρό πολιτικό κεφάλαιο που της έχει απομείνει" επισημαίνει ο Εconomist και υπογραμμίζει ότι "πάνω απ 'όλα, η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί. Παρά το θυμό τους, το 70% των Ελλήνων δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, αλλά η ανοχή τους για λιτότητα έχει όρια.
Η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει λιγότερη προσπάθεια στην καθιέρωση φορολογικών αυξήσεων και να επιδοθεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η χιουμοριστική εκδοχή της φωτογραφίας
Το NEWS 247 με τη βοήθεια του blogger @Kourkouti, σας παρουσιάζει την φωτογραφία του Economist με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου