Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μίλησε ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες για... πραξικόπημα; - "Απίθανα σενάρια" απαντά η κυβέρνηση

ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΚΑΣΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ real

Αποκλειστικά στο real. gr μιλά ο Γάλλος δημοσιογράφος της Liberation Jean Quatremer, ο οποίος έγινε μέσα σε λίγες ώρες διάσημος στη χώρα μας, λόγω μιας ανάρτησής του στο twitter, στην οποία ανέφερε πως ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες, επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την απόφασή του για δημοψήφισμα το κίνδυνο πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα, στο tweet που προκάλεσε αναστάτωση έγραφε πως «ο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του δείπνου της Τετάρτης, αιτιολόγησε την απόφαση του για δημοψήφισμα με τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος».




Ο Jean Quatremer, δημοσιογράφος με ειδικότητα στα ευρωπαϊκά θέματα και έδρα τις Βρυξέλλες ήταν παρών στις Κάννες και παρότι δηλώνει πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του, αναφέρει πως τα παραπάνω του τα αποκάλυψε μια πολύ καλά πληροφορημένη πηγή. «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, περιέγραψε σε μια ομάδα δημοσιογράφων πώς κύλησε το δείπνο την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και των ευρωπαίων εταίρων, Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Ρόμπαι, Ρεν και Λαγκάρντ», λέει. Σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίζει πως δεν επρόκειτο για ιδιωτική συζήτηση Παπανδρέου-Σαρκοζί αλλά ήταν όλοι οι προαναφερθέντες παρόντες την ώρα που ειπώθηκε αυτό από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Μας εξήγησε ότι ο Γιώργος Παπανδρεόυ είπε πως πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όπως ένα δημοψήφισμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για πραξικόπημα στην Ελλάδα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», επισημαίνει.

Ο ίδιος τονίζει πως ρώτησε στη συνέχεια τον άνθρωπο που του μετέφερε την πληροφορία αν οι παρευρισκόμενοι επέμειναν να μάθουν ποιο είναι ακριβώς το είδος της απειλής αυτής. «Μου απάντησε αρνητικά γιατί δεν είναι αυτό το θέμα που αφορά την παρούσα χρονική στιγμή τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι έξαλλοι που ο Παπανδρέου δεν κράτησε το λόγο του, γιατί προφανώς δεν κοινοποίησε σε κανέναν την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα».

Εξηγεί μάλιστα αναλυτικά γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τον ρώτησαν για το θέμα αυτό: «Το μόνο πράγμα που ήθελαν να πετύχουν ήταν ο Παπανδρέου να «παραιτηθεί» από την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Βασικά, όπως φάνηκε, το ενδεχόμενο του πραξικοπήματος ήταν τελείως τρελό και γι αυτό οι Ευρωπαίοι δεν του έκαναν καμία ερώτηση. Δεν αξιολογήθηκε ως αρκετά σοβαρό για να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση».

Ο ίδιος πάντως σχολιάζει με καυστικό τρόπο την απόφαση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού : «Aν μιλάει για κίνδυνο πραξικοπήματος στους Ευρωπαίους, πρέπει να δώσει εξηγήσεις και λεπτομέρειες, γιατί ρεζίλεψε την ίδια του τη χώρα».

Σε ότι αφορά την αλλαγή ηγεσίας, ο γάλλος δημοσιογράφος πιθανολογεί πως παρότι η αλλαγή προσώπων στη στρατιωτική ηγεσία ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, ίσως συνέβη τις τελευταίες αυτές ημέρες «για να πιστοποιηθεί η ιδέα πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη δημοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση ο Jean Quatremer πιστεύει πως ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα, δεν θα ήταν πιθανό, καθώς η χώρα διαθέτει μια ισχυρή δημοκρατία, και θεωρεί ότι ο πραγματικός κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στη βία που προέρχεται από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία.

«Απίθανα σενάρια»

O υφυπουργός Επικρατείας Αγγελος Τόλκας σε δήλωση του στο Real.gr αναφέρει: «είναι απαράδεκτο να ανακυκλώνονται αστείες ειδήσεις και απίθανα σενάρια για δήθεν αποσταθεροποίηση του Πολιτεύματος. Ο κ.Μπεγλίτης έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι οι κρίσεις στο στράτευμα ήταν τακτικές, προγραμματισμένες και από πολύ καιρό στην ατζέντα του ΚΤΣΕΑ. Οι πλέον αξιοκρατικές και ακομμάτιστες. Το γεγονός ότι τέτοια σενάρια δημοσιεύονται σε μέσα του εξωτερικού δεν τα κάνει ούτε πιο αληθοφανή, ούτε αξιόπιστα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου