Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΝΔ έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες, λέει το ΠΑΣΟΚ

Τη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ για το μείγμα μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ανοικτά η Φώφη Γεννηματά.

Με μία στοχευμένη δήλωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Σαμαρά έστω και τώρα να μην επιμείνει στην υλοποίηση οριζόντιων μέτρων, ζητά από την κυβέρνηση «να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο» και επισημαίνει ότι η ΝΔ που δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες...


Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά αποτελεί σαφή προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες όσων θεωρούν πως από την οριστικοποίηση των μέτρων θα δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης...

«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος. Εδώ και τώρα, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να καλέσει τους Υπουργούς και να τους ζητήσει να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι είναι κατά των οριζόντιων μέτρων. Δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία», επισημαίνει η κυρία Γεννηματά και καλεί την κυβέρνηση «να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο».

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος. Αντίθετα, φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά Κυβέρνηση.Είναι ο ίδιοι άνθρωποι που, με τα «Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ» έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες. Αρκεί μια σύγκριση αυτών που είπαν πέρυσι και αυτών που είπαν φέτος στη ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με το παρελθόν απλά με δυο λέξεις: ουδείς αναμάρτητος. Ας κοιτάξει το μέλλον».


«Να προσέχουν την κάθε τους λέξη», λέει η ΝΔ
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν την κάθε τους λέξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ ως απάντηση στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ότι η ΝΔ έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες.

Η λίστα «δεν είναι έτοιμη», είπε ο Στουρνάρας στο Σαχινίδη
Η χθεσινή προειδοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Αντώνη Σαμαρά πως δε θα δεχθεί τετελεσμένα ήταν απλά η πρώτη δημόσια έκφραση της δυσφορίας του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα το πρωί ο Φίλιππος Σαχινίδης επικοινώνησε με τον Γιάννη Στουρνάρα και του ζήτησε την επίσημη λίστα των μέτρων, ενόψει της συνάντησης των αρχηγών την Πέμπτη. "Δεν είναι έτοιμη" του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, απάντηση που δημιούργησε μεγάλη νευρικότητα στην Ιπποκράτους.

Οι επιτελείς του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση του προέδρου του κόμματος στον πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι "δεν είναι δυνατόν μετά από 3 μήνες να έχουμε φθάσει στο παρά πέντε και ακόμη η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα χαρτιά της". Ξεκαθαρίζουν ότι δε θα δεχθούν να στηρίξουν τα μέτρα με το πιστόλι στον κρόταφο. "Θέλουμε να τα δούμε και θέλουμε χρόνο να τα εξετάσουμε" είναι το μήνυμα της Ιπποκράτους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου στέκονται και στις ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έβγαλε από τη διαπραγμάτευση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Επέλεξε να διαπραγματευτεί ο ίδιος και άφησε το βάρος να πέσει στους ώμους του Γιάννη Στουρνάρα. Απέφυγε να συγκροτήσει ακόμη και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που ήταν ένας από τους θεμέλιους λίθους της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα αν η κυβέρνηση δεν ανοίξει σύντομα τα χαρτιά δε θα πρέπει να αποκλειστεί η ανοιχτή διαφοροποίηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για την τακτική που ακολουθεί. Μια διαφοροποίηση η οποία βέβαια δεν ακυρώνει τη δέσμευση του κινήματος να στηρίξει τη συμφωνία με την τρόικα για να σωθεί η χώρα. Από εκεί και πέρα, όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταστήσει σαφές ότι για το περιεχόμενο της συμφωνίας υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Πέραν πάσης αμφιβολίας, με αφορμή την καθυστέρηση ανακοίνωσης των μέτρων δοκιμάζεται η συνοχή της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Η καθυστέρηση του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει τα μέτρα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, δημιουργεί το υόστρωμα για να διακινούνται διάφορες πληροφορίες. Οι φήμες που κυκλοφορούν λειτουργούν διαβρωτικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ παρά την ρητή δέσμευση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να ψηφιστούν τα μέτρα και να έχει η κυβέρνηση ορίζοντα τετραετίας.
Το νέο πακέτο μέτρων αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια μεταξύ των βουλευτών. Πέρα από τις δηλώσεις των κυρίων Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη της ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν άλλες δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών ότι σκέπτονται να μην υπερψηφίσουν τα μέτρα. Ωστόσο, όπως έδειξε η εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν, οι διεργασίες εξελίσσονται υπόγεια και ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προκαθορίσει την στάση των βουλευτών.

Άλλος βουλευτής έχει θέσει ως προσωπική κόκκινη γραμμή να μην περικοπούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, άλλος δεν συναινεί να μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα, άλλος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να θιγούν περαιτέρω οι μισθοί των ενστόλων. Η γενική εικόνα είναι ότι ένας αριθμός βουλευτών σκέφτονται να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όλες οι διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν σε ένα και μόνο άρθρο, ώστε να υποχρεωθούν οι βουλευτές να πουν «ναι» ή «όχι» συνολικά και να μην εξαρατάται η στάση τους από τα αιτήματα και τις πιέσεις συγκεκριμένων ομάδων που πλήττονται.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης έχουν πει ότι θα διαφυλάξουν την ενότητα της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι έχει ορίζοντα τετραετίας. «Θα πρέπει όμως να ανακοινωθούν τα μέτρα», λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός εξηγώντας ότι οι βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν τι έχει αποφασιστεί για να ενημερώσουν και να εξηγήσουν την σκοπιμότητα των προωθούμενων αλλαγών.

Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι τις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων ο χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις και να μην δημιουργηθούν σκιές στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου