Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Παζάρι για λιγότερα μέτρα με «όπλο» το ΙΟΒΕ

Σε μια νέα προσπάθεια για να περιοριστούν οι πιέσεις της Τρόικα επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών, στην σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της Τρόικα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου που μετέχει στις συσκέψεις, τα 2 δισ. ευρώ που «κλείδωσαν» και κάλυψαν μέρος του «δημοσιονομικού κενού» των 4 δισ. προήλθαν από περικοπές σε Υγεία, Άμυνα και ΟΤΑ.


«Απομένει ο σκληρός πυρήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους, εννοώντας τα επιπλέον μέτρα περικοπών 2 δισ. που εξετάζονται και θα αφορούν σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε και έκθεση του ΙΟΒΕ από τον επιστημονικό σύμβουλο του ιδρύματος Νίκο Ζόνζηλο, για να μπορέσει να υποστηρίξει και να πείσει η ελληνική πλευρά ότι δεν απαιτούνται μεγαλύτερες περικοπές, εφόσον μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων -παράλληλα με τις Αποκρατικοποιήσεις- μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην κάλυψη του χαμένου εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2020, αλλά και στη μείωση του χρέους κάτω από 120% του ΑΕΠ.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις (πλην του κλάδου της Οικοδομής) να έχουν φτάσει το 2019-2020 στο 21% του ΑΕΠ (από περίπου 9% φέτος). Μια τέτοια εξέλιξη -από μόνη της- θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Παρόλα αυτά, συμφωνα με την ίδια πηγή, η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 «παραμένει στο τραπέζι», ως λύση ανάγκης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου