Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Στους ρυθμούς της λίστας... χορεύει το ΠΑΣΟΚ

Άνω - κάτω έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και οι τουλάχιστον... ατυχείς, κατά βουλευτές του, χειρισμοί του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να αλλάξει μία φορά την πολιτική ατζέντα, συνδέοντας στη συνεδρίαση της ΚΟ που γινόταν ακριβώς για αυτό το θέμα, την ψήφιση των μέτρων εκ μέρους ΠΑΣΟΚ με σειρά προϋποθέσεων. Το ίδιο πρόκειται να κάνει αυτή την εβδομάδα, εφευρίσκοντας νέο θέμα αυτή την φορά σε ενδοκομματικό επίπεδο.


Η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» όμως τον ακολουθεί και ο ίδιος το ξέρει πολύ καλά. Ήδη, εντός του Σαββατοκύριακου που πέρασε, κλήθηκε και κατέθεσε υπό άκρα μυστικότητα για την υπόθεση στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, που ερευνά την υπόθεση από κοινού με τον Σπύρο Μουζακίτη. Το ίδιο έκανε και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον οποίο πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέρριψε χθες το πρωί ευθύνες για την μη ενημέρωσή του για το θέμα όταν παρέλαβε, αλλά και για την κατοχή νωρίτερα της επίμαχης λίστας επί 14 μήνες.

Το περιεχόμενο της κατάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παραμένει μυστικό, με όλες τις πληροφορίες πάντως να επιμένουν ότι επανέλαβε πως ενημερώθηκε για την ύπαρξη της περιβόητης λίστας από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ τότε, Ιωάννη Διώτη, με τον οποίο και συμφώνησε για το μη αξιοποιήσιμο του περιεχομένου της εφόσον αποτελούσε προϊόν υποκλοπής. Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, που επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ – κατόπιν σχετικής διαρροής - τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Πεπόνη, σημειώνοντας μάλιστα πως έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσει τον οικονομικό εισαγγελέα για το θέμα, αυτή δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων «από σεβασμό στην μυστικότητα της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «η πρωτοβουλία αυτή του κ. Βενιζέλου, όπως και η επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζήτησε να ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή, συνιστούν εφαρμογή της απόφασής του να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο ζήτημα αυτό για να σταματήσει η ισοπέδωση, η συνωμοσιολογία και η δημαγωγία». Την ίδια ώρα πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με την κατάθεση των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών, απομακρύνεται το ενδεχόμενο η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή για αναζήτηση ενδεχόμενων υπουργικών ευθυνών.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο επικοινωνιακός χειρισμός της Ιπποκράτους, διατηρώντας την κρυφή στην αρχή και επιβεβαιώνοντάς την μόνο κατόπιν διαρροών, δεν μένει ασχολίαστη στους διαδρόμους του κόμματος, με τις πρώτες δημόσιες αντιδράσεις να αναμένονται σήμερα...

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου