Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ:«παρών» στο πολυνομοσχέδιο «υπέρ» στον προϋπολογισμό

Με 77 ψήφους υπέρ της πρότασης του Φώτη Κουβέλη για «παρών» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στο πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα και «υπέρ» στον προϋπολογισμό, «έκλεισε» στη μία μετά τα μεσάνυχτα η χθεσινή, πολύωρη, όσο και θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Αίσθηση όμως προκάλεσε η αυξημένη «εσωκομματική αντιπολίτευση» από τα... «δεξιά» όμως, που εκφράστηκε με 26 ψήφους υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε για «ναι σε όλα» (σ.σ. και στις δύο ψηφοφορίες), ενώ υπήρξαν και έξι λευκά.


Με την προαναφερθείσα πρότασή του να διατυπώνεται εκτός κειμένου, είχε κλείσει νωρίτερα την ομιλία του ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης. «Είχαμε καταστήσει σαφές, με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια , ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα και αυτό το ήξεραν όλοι. Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη», είπε, ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα «περί όνου σκιάς», όπως είχε χαρακτηρίσει τις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά. Πρόσθεσε πάντως, ότι παραμένει σταθερή η επιλογή του κόμματος η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και πως «όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος»...

Στη συνέχεια όμως, καταγράφηκαν ουκ ολίγες διαφοροποιήσεις εκ μέρους βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Οι διαφορετικές απόψεις είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανείς από μέρες, με αποκορύφωμα τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, όπου πέντε μέλη της στήριξαν αίφνης το «ναι σε όλα», εννέα άλλοι συντάχθηκαν με την άποψη του Φώτη Κουβέλη και οι εναπομείναντες ψήφισαν «λευκό», με το σκεπτικό ότι την τελική απόφαση θα έπαιρνε η Κεντρική Επιτροπή το βράδυ.

Σε αυτήν, ξεχώρισαν ομιλίες όπως αυτή του Γρηγόρη Ψαριανού, που τάχθηκε εμμέσως υπέρ της υπερψήφισης των μέτρων, τονίζοντας πως «αυτό που σηκώσαμε (σ.σ. με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση) και πήγαμε μπροστά, (θα πρέπει) να το πάμε πιο μπροστά» και αναρωτώμενος «τί σημαίνει παρών» και αν θα υπήρχε κυβέρνηση στην περίπτωση που 160 βουλευτές ψήφιζαν «παρών». Υπέρ της ανάγκης να αποφασιστεί «κάτι» και αυτό να ακολουθηθεί μέχρι τέλους, τάχθηκε ο Γιάννης Πανούσης, σημειώνοντας πως η στάση του κόμματος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη είτε υπέρ των μέτρων και της ενεργούς στήριξης της κυβέρνησης, είτε κατά των μέτρων και εκτός κυβέρνησης, αφού περιέγραψε περίπου ως «μεσοβέζικη» λύση το «παρών» και τη σημερινή στήριξη με λίγα μόνο στελέχη στον κρατικό μηχανισμό.

Στον αντίποδα της λεγόμενης «δεξιάς εσωκομματικής αντιπολίτευσης» βρέθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνοντας ότι αντί να μιλούν για «στήριξη στην κυβέρνηση» θα έπρεπε να... πάρουν την κυβέρνηση, υιοθετώντας κατά κάποιους το αίτημα Τσίπρα για «κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ «συντεταγμένη» παρουσία στη Βουλή, στη βάση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Κουβέλη με Βενιζέλο, Σαμαρά

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, μέσα στην ημέρα, ο Φώτης Κουβέλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά, που τον κάλεσε να «πιέσει» τον Αντώνη Ρουπακιώτη να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα. Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τελικώς το πολυνομοσχέδιο υπεγράφη από το σύνολο των υπουργών.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου