Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης Σαμαρά σε Κουβέλη

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις να θέσει εκτός κυβέρνησης την ΔΗΜΑΡ στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει μαζί του τον Φώτη Κουβέλη ακόμα και αν ο τελευταίος επιμείνει στην αρχική του θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κοιτάζει την επόμενη μέρα. Εκτιμά ότι τα μέτρα έστω και δύσκολα θα περάσουν και ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, ωστόσο, η εφαρμογή των νόμων θα είναι το επόμενο δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση.


Ένας ακόμη λόγος που ο Αντώνης Σαμαράς δεν κόβει τις γέφυρες με την ΔΗΜΑΡ είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν πως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, καθώς όλα φαίνονται αυτή την στιγμή να είναι ρευστά.

Εκτός όμως από τον Αντώνη Σαμαρά, την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, τη θέλουν και οι Βρυξέλλες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι είναι αναγκαία μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου η Ελλάδα να μπει σε σωστή δημοσιονομική τροχιά και να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Δυσφορία στην ΚΟ της ΝΔ

Η στήριξη του Πρωθυπουργού στον Φώτη Κουβέλη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν ψηφίσει τα μέτρα, ήταν κάτι που ενόχλησε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έγιναν μετά την συνεδρίαση της ΚΟ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως δεν μπορεί να δημιουργηθούν βουλευτές «δύο ταχυτήτων».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ είχε σημειώσει με νόημα. «Όσοι δεν ψηφίσουν δεν μπορεί να είναι στην κυβέρνηση. Θα είμαστε κυβέρνηση δύο ταχυτήτων με ανάλγητους και ευαίσθητους κοινωνικά υπουργούς» είπε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας το κλίμα που υπάρχει σε μια σημαντική ομάδα βουλευτών της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε κατά της «αλα κάρτ» ψηφοφορίας αλλά για την ΔΗΜΑΡ τόνισε «Το “ναι” στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με στήριξη στην κυβέρνηση και τους χρειαζόμαστε».

Μετά τα μέτρα έρχεται ανασχηματισμός

Σχεδόν βέβαιες θεωρούνται από στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα σε ορισμένα υπουργεία, στα οποία δεν έχουν παράγει κυβερνητικό έργο, όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «Δεν με ενδιαφέρουν οι προθέσεις, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα».

Χρονικά ο ανασχηματισμός προσδιορίζεται για τις αρχές του νέου χρόνου και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις, καθώς αυτό που προέχει είναι η εκταμίευση της δόσης.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου