Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Πολιτικό σεισμό φέρνει η ψηφοφορία για τα μέτρα

Πολιτικό σεισμό πολλών ρίχτερ και μετακίνηση των τεκτονικών πλακών των κομματικών συνόρων αναμένεται να προκαλέσει η ψηφοφορία για τα μέτρα αύριο Τετάρτη, ακόμα και στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα περάσουν.

Μεγαλώνει η ομάδα των Ανεξάρτητων βουλευτών από τις διαγραφές:

Έως σήμερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι τρεις-Νίκος Νικολόπουλος και Νίκος Σταυρογιάννης που διαγράφηκαν από τη ΝΔ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ.
Κατά δήλωσή του, αλλά χωρίς να υπάρξει επίσημο έγγραφο στο Προεδρείο της Βουλής-ανεξάρτητος είναι και ο Μιχάλης Κασσής, που τυπικά ωστόσο παραμένει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές ίσως ανέλθουν ή και ξεπεράσουν τους δέκα, αν υπολογίσουμε τις διεργασίες στο εσωτερικό κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ανεξαρτητοποιείται ο Λοβέρδος; Ακολουθούν και άλλοι;

Μετά την ψήφιση των μέτρων αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ανεξαρτητοποίηση από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Ο Α. Λοβέρδος έχει ουσιαστικά προετοιμάσει με το βιβλίο του, τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα για την παρουσίασή του, τις παρασκηνιακές του επαφές, αλλά και τις συνεντεύξεις του, το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πληροφορίες αργά το βράδυ χθες που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν επέμεναν πως ενδέχεται πριν την ψήφιση των μέτρων, να ανεξαρτητοποιηθούν ακόμη ένας ή δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που θα καταψηφίσουν όμως τα μέτρα.

Τυχόν διαγραφή Σκανδαλίδη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί προοπτικά σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ:

Αν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίσει (ή δεν υπερψηφίσει) τα μέτρα και ο Ευ. Βενιζέλος υλοποιήσει τις απειλές του και τον διαγράψει, για το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Αν, μάλιστα, ανεξαρτητοποιηθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, που σφράγισε με την παρουσία του το μεταπολιτευτικό κύκλο της χώρας, οδηγείται άμεσα όχι απλώς σε διάσπαση, ίσως και σε τριχοτόμηση, με δεδομένο ότι θα παραμείνει και το κόμμα υπό τον Ευ. Βενιζέλο.

Διακυβεύεται η συνοχή της ΔΗΜΑΡ:

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, η συνοχή του κόμματος του Φώτη Κουβέλη διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό. Τόσο από τα δεξιά του, όσο και από τα αριστερά του.

Η ώρα της πρωτοβουλίας Σαμαρά για την ανασύνθεση;


Μετά την ψήφιση των μέτρων και τον πιθανό ανασχηματισμό φτάνει η ώρα που ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του, αν δηλαδή μεταξύ άλλων επιδιώξει να ανασυνθέσει το πολιτικό σκηνικό και το κομματικό σύστημα όπως ο Κ. Καραμανλής το 1977. Με την ίδρυση ουσιαστικά ενός νέου κόμματος στον χώρο της κεντροδεξιάς, ενός δηλαδή «αστικού πόλου» που θα προλάβει την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά και θα ανακόψει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλευόμενος και τις τάσεις αποσύνθεσης που επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ.

Ήδη, μάλιστα, πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ «φλερτάρουν» με την πρωτοβουλία αυτή του Αντ. Σαμαρά, εκτιμώντας πως το πολιτικό σύστημα οδηγείται και πάλι σε έναν νέο δικομματισμό. Έναν δικομματισμό, με πόλους αυτή τη φορά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι θα αναδιατάξουν τα κόμματά τους, επιχειρώντας να εκφράσουν τα δυο ισχυρά ρεύματα της εποχής, την κεντροδεξιά και την αριστερά-που ενδεχομένως εξελιχθεί στην πορεία και σε κεντροαριστερά. Το ερώτημα, πάντως, που υπάρχει και στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι εάν μια κίνηση ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού θα προκαλέσει όντως κίνηση φυγής προς τα εμπρός ή θα συμβάλλει (ακόμα και βραχυπρόθεσμα) στη μεγαλύτερη ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού.

Βεβαιότητα:

Μια, πάντως, βεβαιότητα υπάρχει. Μετά την ψηφοφορία τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Στην οικονομία, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου