Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Ολάντ: Η Γαλλία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη

Ολάντ: Η Γαλλία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη
Την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της χώρας του στη Λιβύη χωρίς να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από τον ΟΗΕ απέκλεισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια France 24, RFI και TV5Monde.

«Υπάρχουν κανόνες για κάθε γαλλική παρέμβαση. Εμείς επεμβαίνουμε μόνο υπό την κάλυψη της νομιμότητας που παρέχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «μέχρι τώρα οι λιβυκές αρχές δεν έχουν ζητήσει» κάτι τέτοιο από τη Γαλλία.

Ο Ολάντ διέψευσε έτσι τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και έκαναν λόγο για μια σχεδιαζόμενη επέμβαση του γαλλικού στρατού στη Λιβύη. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν οι λιβυκές αρχές στον αγώνα που δίνουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που εδρεύουν στη νότια Λιβύη ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα για τις πρόσφατες επιθέσεις που σημειώθηκαν στον γειτονικό Νίγηρα. «Αυτό είναι το πιθανότερο», είπε. «Για αυτό θα πρέπει να δούμε μαζί με τις λιβυκές αρχές —και μόνο με αυτές— τι είδους συνεργασία μας χρειάζεται» ώστε να σταματήσουν τη δράση τους αυτές οι οργανώσεις.
Αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας στο Μαλί ο Ολάντ την χαρακτήρισε «επιτυχή» από στρατιωτική και πρακτική άποψη και είπε ότι θα πρέπει «να επιτύχει και πολιτικά» με την οργάνωση εκλογών στη χώρα αυτή. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον κάποιο μέρος του Μαλί που να είναι υπό τον έλεγχο τρομοκρατών» καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εξουδετερωθεί ενώ οι άλλες οργανώσεις αναδιπλώθηκαν και πιθανότατα έχουν καταφύγει στη νότια Λιβύη.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου