Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

"Συνέπειες για όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή αν δεν βρεθεί λύση"

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

  (upd 4) Δηλώσεις Μπαρόζο. Δείπνο Μέρκελ - Σαρκοζί και... γκάζια από Ομπάμα. Παρούσα αύριο η Λαγκάρντ.
«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την κατάσταση στην ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους και προέβλεψε ότι η αυριανή σύνοδος θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.
«Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είπε ο Μπαρόζο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν δεν βρεθεί μια λύση αύριο στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.
Για αύριο το πρωί μετατίθεται τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει λίγο αργότερα την Πέμπτη.


Αυτό ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη οριστικοποίησης των συζητήσεων με τον ιδιωτικό τομέα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Παρούσα θα είναι αύριο, στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. "Θα είναι παρούσα", δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος στο πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει η Κριστίν Λαγκάρντ από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 5 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Δευτέρα υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, οι χώρες της ευρωζώνης δέχθηκαν επικρίσεις από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ, οι οποίες ζήτησαν μία "συνολική και συντονισμένη προσέγγιση" και μία "πιο συγκροτημένη προσπάθεια" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες ότι δεν θα υπάρξει "θεαματική πρόοδος" κατά τη διάρκεια της αυριανής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.
 Γάλλος ΥΠΟΙΚ: "Πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στη Σύνοδο"

"Πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στη Σύνοδο της Πέμπτης", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Francois Baroin, τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κατευθύνονται προς τη
μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για τη διάσωση της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος άσκησε και έμμεση κριτική στα διεθνή μέσα ενημέρωησης, επισημαίνοντας ότι οι απόψεις των ευρωπαικων κυβερνήσεων δεν είναι και τόσο διχασμένες όσο τις παρουσιάζουν.

«Αυτή η Σύνοδος θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα προς τον καθορισμό των όρων για το
νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο θα κάνει το χρέος της Ελλάδας πιο ανεκτό», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σαρκοζί "θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο" και θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Έκκληση ΔΝΤ προς Ευρωπαίους για μεγαλύτερη σαφήνεια στον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας

Το ΔΝΤ επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.

Σε μια συζήτηση σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη "σαφήνεια" στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

"Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση στην περιφέρεια θα περιοριστεί, οι προοπτικές είναι για μια μέτρια ανάπτυξη στο μέλλον", συνεχίζει αναφερόμενο στην κρίση των ευρωπαϊκών χωρών.

Τονίζει μάλιστα πως η κρίση έχει καταστήσει σημαντική την άσκηση κοινής πολιτικής, την εκ των προτέρων κατανομή των κινδύνων και του ρίσκου και την πανευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία θα περιλαμβάνει ένα κοινό άξονα ο οποίος θα ολοκληρώνει το νέο πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις στη βάση μιας πραγματικά ελεύθερης ροής κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου.

Κατά τις εκτιμήσεις του η ΔΝΤ η διακρατική έκθεση σε κινδύνους και η πιθανότητα μετάδοσης παραμένουν υψηλές λόγω της έλλειψης μηχανισμών ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κρατική χρεοκοπία ή μη ελεγχόμενες τραπεζικές «αστοχίες» να στέλνει ισχυρά κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη στεγνώνοντας τη ρευστότητα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.



Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ

Στιο μεταξύ, έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία κατέληξαν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία."Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης της ευρωζώνης" πριν από τη σύνοδο κορυφής (Eurogroup) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ομπάμα και Μέρκελ "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου