Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ι. Σαββίδης: Δεν παίρνω τίποτα πίσω για το δάνειο των 25 δις

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=25452&categories_id=69
Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ομογενή βουλευτή Ιβάν Σαββίδη στο περιοδικό «Επίκαιρα» σχετικά με το δάνειο των 25 δις...  
Ι. Σαββίδης: Δεν παίρνω τίποτα πίσω για το δάνειο των 25 δις

που ήταν έτοιμος να δώσει (πριν την προσφυγή μας στο ΔΝΤ) ο Β. Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα «Επίκαιρα» και η ιστοσελίδα του περιοδικού (www.epikaira.gr) συνομίλησαν με τον επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ, λίγα μόλις λεπτά μετά το πέρας της σύσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού με εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων και των θρησκευτικών δογμάτων της Ρωσίας. Ο Ιβάν Σαββίδης χαμογελούσε γιατί είχε μόλις συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Β. Πούτιν κι ένοιωθε ότι η επιλογή του να «υψώσει τους τόνους» έναντι της κυβέρνησης στην Αθήνα αντιμετωπίστηκε άνωθεν με κατανόηση, αν όχι με επιβράβευση.


«Μπορώ πλέον να πω τη γνώμη μου με τη μέγιστη βεβαιότητα: το τηλεφώνημα στον Πούτιν, που μαζί προκαλέσαμε την περασμένη Πέμπτη, έγινε από τον Παπανδρέου μόνο και μόνο για να φανεί ότι δήθεν οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι φυσιολογικές, ενώ τα προβλήματα παραμένουν πολλά», δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήταν πια πλήρως ενήμερος για την έκταση, που πήραν οι δηλώσεις του για τα 25 δισ. ευρώ δανείου, τα οποία είχε την πρόθεση να χορηγήσει η ρωσική κυβέρνηση και ο Β.Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Παπανδρέου στη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2010, αλλά ουδείς έδειξε να ενδιαφέρεται.



«Φυσικά και δεν προτίθεμαι να πάρω πίσω τίποτε απ’ όσα δήλωσα, εφ’ όσον έχω άμεση γνώση ότι είναι αλήθεια. Όσο για τις απορίες, που κάποιοι διατύπωσαν, γιατί ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ είπε τότε, λίγο πριν από τον πρωθυπουργό Πούτιν, στον Γ.Παπανδρέου να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, έχω να πω ότι δεν γνωρίζουμε υπό ποιες ακριβώς συνθήκες και με ποιες διατυπώσεις έγινε η πρόταση. Γιατί δεν μας λέει κανείς; Κατά πρώτον η μία πρόταση δεν αποκλείει την άλλη: η Ρωσία είναι μέλος του ΔΝΤ, πληρώνει την ετήσια συνδρομή της και προτιμά αυτή να αξιοποιείται από φιλικές της χώρες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανακοινώνει στη Μόσχα το πάγωμα προηγούμενων συμφωνιών συνεργασίας μαζί της. Άρα μπορεί να ήταν μια αντίδραση σ’ αυτό ακριβώς. Και τέλος ποιος είπε ότι δεν μπορούν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μας να έχουν διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις ή γνώμες σε μια σειρά ζητήματα; Συνέβη για παράδειγμα με τη Λιβύη. Εδώ το θέμα μας είναι ότι η Ελλάδα δείχνει συστηματικά πως δεν την ενδιαφέρουν οι συνεργασίες με τη Ρωσία, έστω κι αν διακηρύττει συχνά πυκνά το αντίθετο», δηλώνει στα «Επίκαιρα» ο Ιβάν Σαββίδης.



«Ο Πούτιν είναι άνθρωπος ορθόδοξος, θα έλεγα φιλέλληνας και είναι κρίμα, αν όχι έγκλημα, που η Ελλάδα δεν έχει βρει τον τρόπο να εργαζόμαστε από κοινού, συστηματικά και βήμα το βήμα για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Δεν σας το κρύβω ότι του ζήτησα να μην εγκαταλείψει την Ελλάδα και τους Έλληνες στη συμφορά, που μας έτυχε και προσπάθησα να του μεταφέρω ότι άλλο η κυβέρνηση Παπανδρέου και άλλο ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα, που τον διαβεβαίωσα ότι συνεχίζει να κοιτά με ελπίδα προς τη Ρωσία», υποστήριξε ο Ι.Σαββίδης, χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του για την δυσάρεστη τροπή, που έχουν πάρει οι σχέσεις Μόσχας – Αθήνας.



«Τι θέλετε, δηλαδή, να σας πω εγώ, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – δεν μπορώ να πω ποιοι ακριβώς – μου λένε άλλο ο Παπανδρέου κι άλλο το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε ο Ι.Σαββίδης, προβλέποντας επικείμενες μεγάλες εσωτερικές αλλαγές στο χώρο του κυβερνητικού κόμματος και εκλογές, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και να επιταχύνουν την πορεία προς μια κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής σωτηρίας, την οποία είχε προτείνει σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου