Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

37 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο (vids)

Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/News/Cyprus/333106.html

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Κύπρος, 400 χρόνια μετά την οθωμανική κατοχή, ζει μια δεύτερη εισβολή των Τούρκων στα εδάφη της. Η εισβολή του Αττίλα σκοτώνει πάνω από 4.000 ανθρώπους, ενώ 1619 ακόμα αγνοούνται. Παράλληλα, οι Τούρκοι το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις προθέσεις της χούντας στην Ελλάδα να ανατρέψει τον Μακάριο. Η Τουρκία επικαλέστηκε την “Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας”, η οποία επέτρεπε στις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία) να διατηρήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της κυπριακής δημοκρατίας.
Έτσι λοιπόν, όταν η Χούντα της Ελλάδας σε συνεργασία με τους Κύπριους στρατιωτικούς αποφάσισε να κάνει πραξικόπημα και στην Κύπρο, η Τουρκία βρήκε άλλοθι για στρατιωτική επέμβαση, την οποία και βάφτισε ως “ειρηνική επέμβαση”.




Attila '74 - A by Olkp
Ο Τουρκικός στόλος επιτέθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας και τα σημεία όπου βρίσκονταν ελληνοκυπριακές δυνάμεις.
Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών ρίχτηκαν σε περιοχές τουρκοκυπριακές και στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Στις επιθέσεις αυτές, η αντίδραση των κυπριακών και ελληνικών δυνάμεων Κύπρου ήταν χαλαρή και ανοργάνωτη.

Attila '74 - B by Olkp
Οι εισβολείς διέθεταν όλα τα σύγχρονα όπλα της εποχής. Αντίσταση άξια λόγου πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ και ορισμένα σώματα Κυπρίων Εθνοφρουρών, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή χάθηκαν τα ίχνη τους.
Στο μεταξύ στην Ελλάδα έγινε γενική επιστράτευση και κινητοποίηση στρατού, αλλά το ελληνικό καθεστώς, η Χούντα των Συνταγματαρχών, δεν προχώρησε παραπέρα και δεν αντέδρασε στρατιωτικά.

Attila '74 - C by Olkp
Στην Νέα Υόρκη συνήλθε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποφάσισε την κατάπαυση του πυρός από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.
Με την προοπτική της κατάπαυσης του πυρός, οι Τούρκοι δυνάμωσαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας την Κερύνεια και επεκτείνοντας τη ζώνη κατοχής.
Στις 4 το απόγευμα, από την ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόστηκε η απόφαση για κατάπαυση του πυρός, όχι όμως από την πλευρά των Τούρκων, που προώθησαν τις δυνάμεις τους και κύκλωσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Attila '74 - D by Olkp
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την καθεστωτική αλλαγή στην Αθήνα. Η πτώση του στρατιωτικού καθεστώς και η μεταβίβαση της εξουσίας στους εξόριστους πολιτικούς ήταν γεγονός.
Την 24η Ιουλίου, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ορκίστηκε στην Αθήνα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Attila '74 - E by Olkp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου