Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κωδικός «Πώς να αποφύγει η Ελλάδα την επιλεκτική χρεοκοπία»

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=135402
Διαβουλεύσεις - θρίλερ και νέα σενάρια στο τραπέζι

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να δώσει μια “καλή λύση” για την Ελλάδα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος της  Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Με τα σενάρια περί των τελικών “πυλώνων” της “ελληνικής λύσης” να κορυφώνονται τις τελευταίες ώρες, εκείνο που φαίνεται πως τελικώς θα βαρύνει περισσότερο στις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, είναι ο φόβος όλων για τις ... κατακλυσμιαίες επιπτώσεις που θα έχει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μια αποτυχία ανάσχεσης της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στις γειτονικές της χώρες κι από εκεί πιθανόν και στην “καρδιά” της Ευρωζώνης.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα “κατέβει” μια περίπλοκη, σύνθετη, όσο και ριψοκίνδυνη πρόταση που στόχο θα έχει την κατά το δυνατόν πιο πειστική αντιμετώπιση της κατάστασης – μιας και πλέον όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι η κρίση έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας και των λοιπών χωρών του μηχανισμού στήριξης – με παράλληλη αποφυγή, ει δυνατόν, των επιπτώσεων μιας αρνητικής “βαθμολόγησης” της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, που θα ενέχει κινδύνους πυροδότησης των cds και μεγάλα (;) προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο.

Οι βασικές παράμετροι αυτής της σύνθετης λύσης περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου δανεισμού των χωρών που σήμερα βασίζουν τη ρευστότητά τους στον υφιστάμενο μηχανισμό, σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, αναβάθμιση του ρόλου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) και επαναγορά χρέους με εμπλοκή και της ΕΚΤ σε αυτό (η ΕΚΤ διαθέτει 48 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα). Στόχος η αποφυγή του ελληνικού selective default αν και τουλάχιστον δύο  λύσεις (νέο δάνειο με μειωμένο επιτόκιο, συμμετοχή ιδιωτών με roll over) οδηγούν και τυπικά στη βαθμολόγηση της χώρας μας ως χρεοκοπημένης!

Η ουσία είναι πως οι αγορές και επιφανείς παράγοντές τους πιέζουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του μηχανισμού ευρωστήριξης, του EFSF. Πρώτος ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της ΕΚΤ, τονίζει ότι πρέπει αύριο να αποφασισθεί μια μεγαλύτερη ευελιξία στον EFSF για να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ενδεχομένως και μια αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του, λύση που να σημειωθεί ότι μέχρι την ύστατη ώρα απέρριπτε μετά βδελυγμίας το Βερολίνο!

Τις τελευταίες ώρες όμως είναι συνεχείς οι επαφές και οι διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση! Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες στόχος των Ευρωπαίων είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη “εκμετάλλευση” της πρότασης για επαναγορά ομολόγων, εξέλιξη που θα έχει απτά, σημαντικά και κυρίως άμεσα αποτελέσματα στην μείωση του ελληνικού χρέους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επιλεκτική χρεοκοπία!

Προς τούτο βέβαια θα χρειαστεί μια κρατική κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών που θα πουλήσουν σε αγοραίες αξίες τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν σε ονομαστικές αξίες (διαφορά πάνω από 30% με 35% σήμερα).

Από τη μεριά του και το ινστιτούτο οικονομικής πολιτικής CEPR υποστηρίζει τη στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF, ενώ τονίζει πως και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Με δυο λόγια συστήνει και τον απευθείας δανεισμό κυβερνήσεων από τον EFSF για να μπορέσουν οι χώρες (με πρώτη την Ελλάδα) να “σηκώσουν” δικά τους ομόλογα από την αγορά!

Δανεισμός που σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, θα πρέπει να γίνει με μειωμένα επιτόκια ίσως και μέχρι του ορίου του 2%. Κάτι που για να επιτευχθεί θα χρειαστούν κεφάλαια, νέα κεφάλαια προς τον EFSF.

Θα δεχθεί άραγε αυτή την προοπτική η Γερμανία; Ίδωμεν σε λίγες ώρες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου