Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

"Καθοριστική Σύνοδος για τη χώρα''

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/greece/ka8oristiki-sinodos-gia-ti-xora

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στον ευρωπαίο αξιωματούχο τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Δραματική έκκληση είχε απευθύνει νωρίτερα ο κ. Μπαροζο για επίλυση της κρίσης, προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κ. Παπανδρέου, συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "Η σύνοδος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους και για την αποφυγή της μετάδοσης της στην Ιταλία και την Ισπανία".

"Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της", επισήμανε ο κ. Μόσιαλος. Και προσθέτει: "Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον".

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους αρχηγούς για το πώς πορεύεται η χώρα, στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. 

"Εάν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν θα κάθε γωνιά της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα", διεμήνυσε με δραματικό τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας συναντώνται στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η Μέρκελ προέβλεψε ότι η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, δεν αναμένεται να έχει κάποιο "θεαματικό" αποτέλεσμα. Την Τετάρτη άλλαξε ρότα και τώρα εκφράζει την "πεποίθησή της" ότι θα υπάρξουν "καλά αποτελέσματα".

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν- την Τρίτη- οι δύο ηγέτες. Ομπάμα και Μέρκελ "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", προστίθεται.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου