Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο ο Ερντογάν

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2020828

Παρέλαση του τουρκικού στρατού και των τουρκοκυπριακών «ενόπλων δυνάμεων» πραγματοποιήθηκε το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 37ης επετείου της τουρκικής εισβολής. Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκαν από ειδική εξέδρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν και τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Την ώρα της παρέλασης σημειώθηκαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά.
Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε το ίδιο προκλητικός και αδιάλλακτος, όπως χθες. Σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ερντογαν αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι που τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου τιμωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξακολουθούν να τιμωρούνται.



Αντίθετα, είπε, η «νότια Κύπρος» όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, επιβραβεύθηκε. Ισχυρίσθηκε επίσης ότι πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού επιδεικνύουν μόνο η ’γκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Επανέλαβε δε ότι εάν η Κύπρος - «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως είπε - αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ «θα παγώσουν εξ ολοκλήρου». «Μην περιμένει κανείς ότι θα καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους ελληνοκύπριους», είπε.
Μετά από 3 χρόνια συνομιλιών, η διαδικασία έφτασε σε ένα τελικό στάδιο, ανέφερε, λέγοντας ότι σχεδιάζονται 19 ολοήμερες συναντήσεις. «Ευχόμαστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Πρέπει να ξέρουν όλες οι πλευρές ότι το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό μέχρι το άπειρο» είπε.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου κάλεσε την διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Έρογλου επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ενθουσιασμένοι από την οικονομική πρόοδο της Τουρκίας. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τα διάφορα σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο θα συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Π. Μπεγλίτης: Κούφια λόγια
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις απειλές Ερντογάν.
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα» ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν επιθετική πολιτική, καταγγέλλοντας την τουρκική αδιαλλαξία και διγλωσσία στο πεδίο του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.
ΝΔ: Χλιαρή η αντίδραση της κυβέρνησης
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για χλιαρή αντίδραση στις «πρωτοφανούς προκλητικότητας δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού» για την Κύπρο διατύπωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Αφού σημείωσε πως οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν συνιστούν «προσβολή της διεθνούς νομιμότητας και επίθεση κατά των θεσμών της Ε.Ε.» τόνισε πως «η πολιτική αυτή συμπεριφορά της ηγεσίας της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να απαντάται με “χλιαρές” ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης, αλλά απαιτεί ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς, για να αναδειχθεί το μέγεθος της Τουρκικής ευθύνης για την εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς νομιμότητας κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εισβολή του Αττίλα μέχρι και σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου