Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η Fitch προειδοποιεί για την περίπτωση «ανεξέλεγκτης» στάσης πληρωμών

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δη στα τραπεζικά τους συστήματα, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
«Μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ως συνέπεια μια έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στα δημόσια χρέη, και στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών εν γένει», επισημαίνεται, με τη σημείωση ότι η επίλυση της κρίσης αποτελεί «μία αναγκαιότητα, ακόμη και αν δεν αποτελεί επαρκή λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συστημικής απειλής έναντι της ζώνης του ευρώ».
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν το υψηλότερο χρέος παγκοσμίως, «θα απειλήσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας και του κόσμου». Ωστόσο, η συγκεκριμένη πιθανότητα χαρακτηρίζεται «απομακρυσμένη».
Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι, στην περίπτωση επαναγοράς ή μετακύλισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία, γεγονός που όπως εκτιμάται θα προκαλέσει πιέσεις από τις αγορές στην ιταλική οικονομία αλλά και στα ισπανικά ομόλογα.
Αντίθετα, ως μοναδική «ανώδυνη» λύση προκρίνεται η επιβολή φόρου στις τράπεζες, οι οποίες πάντως προειδοποιούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταθέσουν αγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου