Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

“Μπηχτές” άφησε η Χίλαρι στη Τουρκία

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/


Οι δηλώσεις Κλίντον και η συνέντευξη του Dr. Walid Phares στο GEOPOLITICS & DAILY NEWS
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα κατά την επίσκεψή της στη Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ενώ μίλησε κολαλευτικά για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή επισήμανε πως κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της. Το γεγονός πως ο τύπος, το διαδίκτυο αλλά και γενικότερα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας φιμώνονται και κάποιες φορές διώκονται είναι κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα.



Παράλληλα υπενθύμισε πως η Τουρκία πρέπει να αρχίζει να κοιτάζει περισσότερο προς τη Δύση και μέσω των μεταρρυθμίσεων να ξανά βάλει σε τροχιά το βασικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον είναι εκ’ διαμέτρου αντίθετες από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ουσιαστικά εκβίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση με “πάγωμα” των σχέσεων με τη Τουρκία στη περίπτωση που η Κύπρος αναλάβει τη Προεδρία ως είθηστε.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να θυμηθούμε τη πέμπτη ερώτηση & απάντηση της συνέντευξης που έδωσε πριν λίγο καιρό στο GEOPOLITICS & DAILY NEWS, ο Dr Walid Phares (σύμβουλος της Βουλής Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και του Τμήματος Δικαιοσύνης και Άμυνας):
Ερώτηση.5. Πόσο επιδρά ο νεο-οθωμανικός ρόλος της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ;
Dr Walid Phares: Η νεο-οθωμανική άποψη του AKP θα επηρεάσει σταδιακά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και πιθανόν με την Δύση συνολικότερα, κατά την πάροδο του χρόνου. Από το 2002, η στρατηγική της Άγκυρας έχει αλλάξει σταδιακά. Το AKP αποσταθεροποίησε τις παρελθούσες  εγκαθιδρυμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δέχτηκε την Χαμάς και υποστήριξε με θέρμη το στολίσκο που στόχευε στη Γάζα. Επιπλέον το κυβερνών κόμμα (AKP) συμμάχησε με τον Αχμαντινετζάντ εναντίον της Πράσινης Επανάστασης στο Ιράν. Ο κ. Ερντογκάν συμμάχησε με τον Σουδανό δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ εναντίον των αποφάσεων για την Γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων. Η Άγκυρα υπέγραψε μια στρατηγική συνεργασία με την Συρία παρότι περιλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατών κατά των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι κινήσεις υπογραμμίζουν μια γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης από αυτό που λεγόταν κοσμικό κράτος και ήταν φιλικά προσκείμενο στη Δύση, με τη τουρκική πολιτική (του AKP) να μεταβάλλεται σε μια νεο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική. Το Κονγκρέσο των ΗΠΑ έλαβε γνώση αυτών των σημαντικών αλλαγών και θα πιέσει την κυβέρνηση να εργαστεί για να αλλάξουν οι νοοτροπίες στην Άγκυρα προς την σύμπλευση με τις δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή αντί για τους δικτάτορες. Πρόσφατα ο κ. Ερντογκάν κατηγόρησε τον δικτάτορα Μπασάρ Ασσάντ και τον Λίβυο τύραννο Μουαμάρ Γκαντάφι, αλλά πιθανόν μόνο επειδή σημαντικές περιοχές της Συρίας και της αντιπολίτευσης της Λιβύης ελέγχονται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Συνεπώς, αν όχι υπό την παρούσα Αμερικανική Κυβέρνηση, αλλά σίγουρα υπό μια μελλοντική Κυβέρνηση, η νεο-οθωμανική πολιτική του AKP θα έρθει τελικά αντιμέτωπη στο δια ταύτα με τις στρατηγικές της επιλογές που θα ευνοούν τους ισλαμιστές έναντι των δημοκρατών στην περιοχή. Ο δρόμος για να αποφευχθεί μελλοντικά μια επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και Τουρκίας – Δύσης, είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε το AKP να μετατραπεί σε ένα Μουσουλμανικό Συντηρητικό Κόμμα και όχι Ισλαμικό. Να γίνει μια φιλελεύθερη δημοκρατική συμμαχία που να “τραβήξει” τη χώρα από το αυταρχικό παρελθόν αλλά και τρέχων φονταμεταλισμό. Η Τουρκία (σε αυτή τη περίπτωση) θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας της περιοχής αλλά και για τους γείτονές της.
GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου