Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

H γκάφα της ημέρας από το …τμήμα αναδημοσιεύσεων

Από το ιστολόγιο http://www.strategyreport.gr/?p=12896#more-12896
Το copy paste και οι απανωτές γκάφες έχουν γίνει τελικά η δεύτερη φύση της “έγκυρης” ιστοσελίδας, η οποία θεωρεί ότι βρίσκεται λόγω επισκεψιμότητας στη “κορυφή του κόσμου της Άμυνας”, ξεπερνώντας φυσικά ακόμα και το κορυφαίο (συνδρομητικό) Jane’s των ΗΠΑ. Μαζί με αυτούς, και δεκάδες blogs που αναδημοσιεύουν συστηματικά οτιδήποτε ευφάνταστο ή εσφαλμένο, ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού. Όπως για παράδειγμα, η διπλανή φωτογραφία που σύμφωνα με τη λεζάντα της, υποτίθεται ότι δείχνει εκπαιδευτικό αεροσκάφος “MB-339 με Έλληνα πιλότο στα χειριστήρια λίγο πριν την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση του Lecce” και όχι στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, όπως θα συμπέρανε κανείς αντικρίζοντας τις ελληνικές Σημαίες πάνω από τις χαρακτηριστικά πολύχρωμες εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής.



Η αντιδεοντολογική πρακτική των αναδημοσιεύσεων χωρίς οποιαδήποτε αναφορά της πηγής είναι βέβαια το μεγάλο ατού της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και έχει καταγγελθεί από τα περισσότερα ενημερωτικά μέσα που προσεγγίζουν τα θέματα Άμυνας με τη δέουσα σοβαρότητα, ενδεικτικτικά  βλ. Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, Στρατιωτική Ισορροπία, Πτήση & Διάστημα, Εν κρυπτώ (κλικ στους τίτλους για τις αντίστοιχες αναρτήσεις).
Εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελεί και ο γράφων, με πιο χαρακτηριστικές και κωμικοτραγικές περιπτώσεις:
Το δημοσίευμα περί της πιθανότητας ύπαρξης Ελλήνων μισθοφόρων μεταξύ των δυνάμεων του Qaddafi, που είχε δημοσιεύσει πρώτο το Strategy Report, αναδημοσιεύεται μία ημέρα μετά από τη γνωστή ιστοσελίδα που όμως είναι σε θέσει να γνωρίζει ακόμα και τον αριθμό των Ελλήνων μισθοφόρων αλλά ξεχνά να σβήσει τον αριθμό υποσημείωσης που είχε χρησιμοποιήσει ο γράφων (βλ. Οι Έλληνες μισθοφόροι του Qaddafi και η ανάμιξη του Ισραήλ).

To δημοσίευμα σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα της NAMSA για συνεισφορά βομβών για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, όπου το Strategy Report περιγράφει το σύγχρονο οπλοστάσιο που έχει αποκτηθεί τα τελευταία έτη από τη Πολεμική Αεροπορία (βλ. Αίτημα του ΝΑΤΟ για συνεισφορά βομβών από την Ελλάδα;), για να δημοσιευθεί λίγο αργότερα από τη περιβόητη ιστοσελίδα παραποιημένο, διανθισμένο με τις απαραίτητες σάλτσες για τη κορύφωση του δράματος αλλά με ξεχασμένους τους αριθμούς που μαρτυρούν το c(l)opy paste…
Αν και εκ πρώτης άποψης διασκεδαστικό, το όλον ζήτημα σαφέστατα παίρνει άλλη τροπή όταν σχετίζεται με την ενημέρωση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που αγωνιούν για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική της Πατρίδας τους. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να σοβαρευτούν το ταχύτερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου