Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

X.Κλίντον: "Αδιαμφισβήτητος περιφερειακός ηγέτης η Τουρκία"..

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/
Εν μέσω των θερμών σχολίων υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας από την αμερικανίδα ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα, οι περισσότεροι αναλυτές παρέλειψαν να μελετήσουν την άλλη ομιλία της Χίλαρι Κλίντον, αυτή που έκανε στην Τουρκία λίγο νωρίτερα.
Σύμφωνα με την αμερικανίδα υπουργό η Αμερική θεωρεί την οικονομική άνοδο της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια ως σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη «United States welcomes Turkey’s rise as an economic power», κάνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα με τις δηλώσεις της οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Τουρκία ως τον ηγέτη της περιοχής και όχι μόνο «as a leader in the region and beyond», αποδίδοντας της ουσιαστικά μία νέα σημαντική αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων και της Κ. Ασίας.



Για τις ΗΠΑ η Τουρκία θεωρείται Pivotal State δηλαδή ένα κράτος πυλώνα για την επιτυχία και την γεωπολιτική επιβίωση της περιοχής καθώς και για την σταθερότητα του διεθνούς συστήματος και με τις δηλώσεις της η αμερικανίδα υπουργός φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την πολιτική τοποθέτηση και να επιβραβεύει την προσπάθεια της Τουρκίας. 
Για τις ΗΠΑ ο περιφερειακός ηγετικός ρόλος της Τουρκίας έίναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ουσιαστικά οι Τούρκοι μετά από προσπάθειες 25 ετών κατάφεραν να μετατραπούν στον χωροφύλακα της περιοχής όχι μόνο με την ισχύ των όπλων τους, αλλά κυρίως μέσα από την οικονομική και πολιτική και πολιτισμική τους επιθετική πολιτική.
Επιπλέον στην ίδια ομιλία η Χίλαρι Κλίντον χαρακτηρίζει την Τουρκία ως ένα σημαντικό σύμμαχο στις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις «a valued ally on the most pressing global challenges» αναγάγοντας την Άγκυρα σε ισότιμο γεωπολιτικό εταίρο.
Όσον αφορά τη Κύπρο η αμερικανίδα υπουργός συντάχτηκε ξεκάθαρα με την θέση της Τουρκίας ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα στα πλαίσια της πρότασης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πριν από το 2012, με δεδομένο ότι τον Ιούλιου του 2012 η κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κάτι που κατά τους Τούρκους και όπως φαίνεται και τους Αμερικανούς θα περιπλέξει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου