Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

BBC: Φόβος πως η κρίση στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στη Μ. Βρετανία

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Ελλάδα όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του BBC με τίτλο IMF says that huge Greek debt 'on knife edge που αναφέρεται στα τεράστια χρέη της και στην δύσκολη αποστολή διάσωσης που έχει αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο υπέρογκο ποσό του πακέτου διάσωσης και τονίζει για άλλη μια φορά τους φόβους των επενδυτών.
Μεταφέρει μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του P. Thomsen πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα αλλά και την ανησυχία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Μ.Βρετανίας  Nick Clegg  για την ελληνική κρίση του χρέους.



Υπενθυμίζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός- όπως η αύξηση των φόρων, οι περικοπές μισθών, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων- προκειμένου να εξασφαλίσει τη βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το BBC αναφέρεται στην συνέντευξη του επικεφαλή της Τρόικας στην εφημερίδα Εθνος και στις δηλώσεις του περί  βιωσιμότητας του χρέους. Επισημαίνει ότι ο κ. Τhomsen εξήγησε πως η διάσωση θα τεθεί υπό αμφισβήτηση αν δεν τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά είναι στην άκρη του μαχαιριού" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Τρόϊκας για την Ελλάδα.
Επίσης, το BBC υπενθυμίζει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιουλίου για την κρίση του χρέους και την παροχή νέων ενισχύσεων για την Ελλάδα και κάνει αναφορά και στην επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα.
Επιπτώσεις στην οικονομία της Μ. Βρετανίας
Ο κ. Clegg είπε σήμερα στο BBC ότι η κρίση είναι «εξαιρετικά σοβαρή». «Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στις βρετανικές θέσεις εργασίας και στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Πιστεύω ότι η Αγγλία πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο για να μπορέσει η Ευρωζώνη να αποκτήσει οικονομική ευημερία στο μέλλον"
Το ΒΒC συνεχίζει το ρεπορτάζ με αναφορά στις Ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν πέρασαν τα stress tests και κάνει λόγο πως οι Βρετανικές τράπεζες έχουν  ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο $ 3,4 δισ. (£ 2,1 δισ.) σε σύγκριση με τις τράπεζες στη Γερμανία, οι οποίες κατέχουν $ 22.6bn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου