Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ευρωπαϊκό αλαλούμ πριν τη σύνοδο κορυφής

Από το ιστολόγιο http://www.newstoday.gr/
Τώρα που οι τολμηρές αποφάσεις είναι αναγκαίες τα «μεγάλα κεφάλια» της Ευρώπης βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη.
Την ώρα που η Χ. Κλίντον όπου βρεθεί κι όπου σταθεί στηρίζει, με τα λόγια, την χώρα μας, οι Ευρωπαίοι λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής για ευρωζώνη και Ελλάδα,
παρουσιάζονται σε απόλυτη σύγχυση. Η Μέρκελ είναι κάθετη στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, ενώ ο Τρισέ φαίνεται αντίθετος και ρίχνει «βόμβες» για μη αποδοχή ομολόγων από την ΕΚΤ, χωρών που έχουν χαρακτηριστεί ως χρεωκοπημένες.


Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση εξέφρασε σήμερα η Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. «Συμπαραστεκόμαστε σαν φίλος και σύμμαχος στην Ελλάδα» ανέφερε, ενώ στήριξε τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «Εκτιμώ την αποφασιστικότητα και τη δουλειά του κ. Παπανδρέου».
Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη.
Στο παρασκήνιο όμως οι διαβουλεύσεις είναι συνεχόμενες ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Πέμπτης, όπου θα παρθούν αποφάσεις, τόσο για το μέλλον του ευρώ, όσο και για την Ελλάδα. Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων με σκοπό να καθοριστούν οι ελληνικές θέσεις.
Λίγη ώρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος υπογράμμισε πως «την κρίσιμη και καθοριστική για τη χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού περίοδο, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία». "Αυτές τις ώρες χρειάζεται να ενεργούμε με σοβαρότητα και να ομιλούμε με περίσκεψη», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ τις δυσκολίες της κατάστασης επισημαίνει με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε πως το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ μίλησε και για βαθιές τομές στον Δημόσιο τομέα. «Μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι στόχοι που είχαν τεθεί» ανέφερε το στέλεχος της τρόικα ενώ επέμεινε στα μέτρα λιτότητας.
Παράλληλα μια συνδυαστική λύση προωθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει ομόλογα από κατόχους στην τρέχουσα τιμή, η οποία είναι σε αρκετές περιπτώσεις έως και κατά 40% χαμηλότερη της ονομαστική, ενώ ταυτόχρονα θα προταθεί η ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν με νέα, 30ετούς διάρκειας, τα οποία, ως κίνητρο για την ανταλλαγή θα φέρουν την εγγύηση του EFSF.
Με βάση ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, παίρνοντας μια οικονομική ενίσχυση από το EFSF.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν βάζει νερό στο κρασί της και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, τη συμμετοχή ιδιωτών.
«Δεν εργαζόμαστε για αναδιάρθρωση. Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι που θα είναι ακόμη πιο σκληρό. Λέω ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή ιδιωτών είναι απαραίτητη γιατί έχουμε ειδικό πρόβλημα με την Ελλάδα, λόγω του πολύ υψηλού χρέους της» υπογραμμίζει.
Στην αντίπερα όχθη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η συμμετοχή ιδιωτών μπορεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες. Υπογραμμίζει δε, πως η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον ως βραχυπρόθεσμη εγγύηση ομόλογα μίας χώρας που θα έχει χαρακτηριστεί χρεοκοπημένη.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης κρίνεται ως καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου