Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τι σημαίνει για την αγορά το selective default

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/


H επιλεκτική χρεοκοπία μπορεί να ακούγεται ή να διαβάζεται ως μία ανώδυνη έκφραση, δεν παύει όμως, η δεύτερη λέξη να είναι η λέξη χρεοκοπία.
Τόσο απλά και ξεκάθαρα Έλληνες διαχειριστές θεωρούν και εκλαμβάνουν την επιλεκτική χρεοκοπία, λέγοντας ότι το ανώδυνο σενάριο το οποίο έτυχε εφαρμογής στην Παραγουάη κράτησε μόλις μία ημέρα. Στην Ελλάδα με όλη αυτή την πίεση πιστωτών και διεθνών μέσων ενημέρωσης πόσο θα κρατήσει;


 
Τα προβλήματα είναι εμφανή κυρίως για τις εισηγμένες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και δουλειές στο εξωτερικό. Όπως μας τόνισαν χαρακτηριστικά, "οι επαφές με τις ξένες τράπεζες δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία όσο κρατήσει το selective default στην Ελλάδα, αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο και δεν επιλεγεί άλλη λύση, πολιτική λύση. Οι ξένες τράπεζες δεν θα δίνουν εγγυητικές, αλλά και οι προμηθευτές δεν θα δέχονται εγγυήσεις από ελληνικές τράπεζες, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται πολύ δύσκολα και σήμερα που δεν έχουμε φτάσει σε προ - πτωχευτικό καθεστώς. Οι ξένες τράπεζες και οι ξένοι πελάτες θα ζητούν cash. Μετρητά. Σπάνιο είδος στον κόσμο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία". Άρα λοιπόν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, "οι εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό θα πρέπει να βάλουν χέρια στα ταμεία τους και αν δεν έχουν οι δουλειές θα πάνε πίσω μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση".
Αυτή η εικόνα και μόνο δημιουργεί την εικόνα χώρας που τελεί υπό χρεοκοπία, αφού ο ιδιωτικός τομέας, για όσο κρατήσει το περίφημο selective default θα παγώσει. Οι πληρωμές προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη από το εξωτερικό ή η σύναψη δανείων με ξένες τράπεζες θα μείνουν στην κατάψυξη και κατά συνέπεια οι εγχώριες υποχρεώσεις, έκτακτη εισφορά, φόροι, μισθοί.
Κατά την άποψη των ίδιων που είναι σε θέση να μιλούν με πολλούς από τους εκπροσώπους των ξένων οίκων και δανειστών μας είναι να επιλεγεί από την Ελλάδα η λύση της εξάντλησης των περιθωρίων πολιτικής συνεννόησης στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο σύμμαχο που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής της ΕΚΤ των κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γηραιάς Ηπείρου έχει ταχθεί κατά σε οποιαδήποτε κίνηση εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Από την άλλη, η Γερμανία που αντιμάχεται των απόψεων Τρισέ θεωρεί ότι με το ευρω/ομόλογο θα ατονήσουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα και την περιφέρεια, αγνοώντας για τις επιπτώσεις στο ευρώ που "εύκολα' τις περασμένες μέρες έφτασε στο 1,38 από 1,48.
Στ.Χαρίτος sxaritos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου