Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Με αμερικανική στήριξη... στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=25231&categories_id=69
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, το απόγευμα της...  
Με αμερικανική στήριξη... στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη
Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και αξιωματούχων, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Ρώμης, με αντικείμενο τη στρατηγική της Αθήνας.




Την ίδια ώρα, η ΝΔ την κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται με την ΕΕ - ειδικά για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Η χώρα χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο προς το εξωτερικό», απαντά η κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου εξετάστηκαν αφ' ενός τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ.Κλίντον, αφετέρου οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων με την Χίλαρι Κλίντον όσον αφορά στην ανάγκη συνολικής και μόνιμης λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η κ. Κλίντον εξέφρασε την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ είναι εκρηκτική και πως η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα πρέπει να είναι ένα «τραυμαπλάστ», αλλά μια μόνιμη λύση, που θα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές.

Μήνυμα στήριξης από τη Χίλαρι Κλίντον


Άλλωστε, οι ΗΠΑ αυτόν τον καιρό προσπαθούν να λύσουν το δικό τους πρόβλημα χρέους και βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητάς τους από τους οίκους αξιολόγησης εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού της χώρας, κάτι που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.


Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής: «Είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος» και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον Έλληνα πολίτη και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι «το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών· η εξασφάλιση της συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του κράτους, η κανονική καταβολή μισθών και συντάξεων, η προστασία των καταθέσεων των πολιτών».


Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση για να απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης: «Υπεύθυνη πολιτική θα ήταν να αγωνιστεί ο κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συμμετοχή, που συνεπάγεται την επιλεκτική χρεοκοπία. Αλλά για αυτό θα πρέπει να κάνει κάτι, που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Να διαπραγματευτεί».

Απάντηση στην ΝΔ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα αρραγές εθνικό μέτωπο προς το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου