Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Έρχονται η «εθελοντική υποχρέωση» και το selective default στο ελληνικό χρέος – Φιάσκο τα stress tests προβληματισμός στις τράπεζες – Νέα ιστορικά υψηλά στα CDS 6 χωρών, Ελλάδα 2650 μ.β. !!!

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd4)Τα μαύρα σύννεφα που σκιάζουν τον ελληνικό ουρανό παρ΄ ότι καλοκαίρι δεν έχουν απομακρυνθεί τουναντίον αρχίζουν να αυξάνονται εκ νέου  αποδεικνύοντας ότι τα stress tests των τραπεζών δεν βοήθησαν να εξαχθούν συμπεράσματα, αντιθέτως αποδείχθηκαν φιάσκο και δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά.

Είναι προφανές ότι η κρίση χρέους δεν επιτρέπει εφησυχασμό και οι διεθνείς επενδυτές απλά προετοιμάζονται για την εθελοντική υποχρέωση συμμετοχής στην ελληνική κρίση χρέους.
Στην σύνοδο κορυφής της 21 Ιουλίου η ΕΕ θα αποφασίσει πιθανότατα την επαναγορά χρέους από την Ελλάδα με την στήριξη του EFSF.
Ωστόσο θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να υπάρξει και εθελοντική υποχρέωση στην συμμετοχή των ιδιωτών δηλαδή εθελοντικά θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος όχι ακόμη με haircut αλλά με επιμήκυνση.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι  εγείρονται σοβαρότατα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα αυτών των λύσεων.
Π.χ. θα είχε λογική η Ελλάδα να επαναγοράσει τα ομόλογα Ελλάδος της ΕΚΤ 48 -50 δις ευρώ αλλά η ουσία είναι ότι θα συμμετάσχει άλλος επενδυτής σε μια τέτοια λύση;
Ποιος θα πωλήσει ελληνικά ομόλογα αποδεχόμενος ένα haircut 30% με 40% εθελοντικά;
Τα ερωτηματικά είναι πολλά αυτό είναι το μόνο βέβαιο και η Ελλάδα σε ένα τέτοιο σκηνικό προετοιμάζεται για το selective default την βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος.
Τα stress tests δεν βοήθησαν να εξαχθούν συμπεράσματα αποτέλεσαν μια εικονική – πλασματική πραγματικότητα που δεν έπεισε ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή.
Τα stress tests απέτυχαν να επιτελέσουν το έργο τους, δεν έπεισαν, τουναντίον θολώνουν ακόμη περισσότερο το τραπεζικό τοπίο.

Άνευρη αντίδραση στο ΧΑ και στις τράπεζες

Η τεχνικού τύπου αντίδραση στο ΧΑ και στις τράπεζες δεν πείθει κανένα.
Το ΧΑ καταγράφει κέρδη 0,15% στις 1178 μονάδες. Είναι πολύ πιθανό αν δεν ικανοποιήσει η λύση της συνόδου κορυφής να σπάσει και το φράγμα των 1100 μονάδων και πιθανότατα να σπάσει το φράγμα και των 1000 μονάδων.
Η αγορά κινείται ωσάν να προεξοφλεί τα χειρότερα αλλά ποντάρει και σε μια έκπληξη. Αν έρθει η έκπληξη η αγορά θα κινηθεί ανοδικά….
Οι τραπεζικές μετοχές αντιδρούν σήμερα μη πειστικά.
Η Εθνική στο +1,4% στα 4,27 ευρώ με αποτίμηση 4,08  δις ευρώ.
Η Alpha στα 2,93 ευρώ σταθεροποιητικά και αποτίμηση 1,57 δις ευρώ.
Η Eurobank καταγράφει μεγάλες απώλειες -4% στα 2,59 ευρώ με αποτίμηση 1,43 δις ευρώ. Η τράπεζα δεν πέρασε με την πρώτη τα stress tests αλλά γεγονός είναι ότι γενικώς οι τράπεζες δεν έπεισαν.
Η ΑΤΕ που δεν πέρασε τα stress tests έλαβε μάλιστα και την χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη core tier 1 -6% κερδίζει 3% στα 0,59 ευρώ και αποτίμηση 747 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου και η Marfin κερδίζουν πάνω από 5% και  1% αντίστοιχα.
Στον εικοσάρη πλην τραπεζών αναμονή με τις μετοχές να καταγράφουν οριακές  απώλειες ΟΠΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ με αρνητικό πρόσημο

Νέα ιστορικά υψηλά σε CDS 6 χωρών…..

Ανοδικά συνεχίζουν τα CDS και τα spreads στα ομόλογα. Μάλιστα σήμερα σημειώθιηκαν νέα ιστορικά υψηλά σε 6 χώρες.
Το ελληνικό CDS στην 5ετία στις 2650  μονάδες βάσης,  στην Πορτογαλία 1245  μονάδες βάσης, Ιρλανδία 1220 μονάδες βάσης, Ισπανία 374 μονάδες βάσης και Ιταλία 330 μονάδες βάσης και Βέλγιο 219 μονάδες βάσης. Τα  CDS όλων αυτών των χωρών αποτελούν ιστορικό ρεκόρ.
Τα spreads 1460  μονάδες βάσης με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 17,20%.


www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου