Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ενοικίαση γεννητριών: Αξίζει τον κόπο;

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/services/402110

Την περασμένη Παρασκευή, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, εξήγγειλε διαγωνισμό για εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για περίοδο έξι μηνών με επιλογή ανανέωσης για ακόμα τρεις μήνες.



Οι πληροφορίες μας λένε, πως στα έγγραφα του διαγωνισμού η Αρχή σκοπεύει στην εξεύρεση γεννητριών που θα τις προσφέρουν επιπρόσθετα 400ΜW.
Άτομα όμως, που γνωρίζουν καλά τον τομέα ενέργειας και κυρίως τον κλάδο των γεννητριών θεωρούν πως η ενοικίαση γεννητριών που θα παράγουν τόση πολλή ενέργεια και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχει τεράστιο κόστος και μάλιστα για ενέργεια η οποία πολύ πιθανόν να μην είναι αναγκαία μετά τα μέσα Αυγούστου όταν η χρήση κλιματιστικών μειώνεται σημαντικά και κατά συνέπεια και οι ανάγκες παραγωγής της Αρχής.
Από πληροφορίες που συλλέξαμε, το κόστος ενοικίασης μίας γεννήτριας δυναμικότητας 50MW μπορεί και να ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ημερησίως.Αν αυτός ο αριθμός ισχύει, που θεωρούμε πως ισχύει, τότε το  κόστος ενοικίασης γεννητριών που παράγουν 400 MW μπορεί να φτάσει τα 24εκ. ευρώ το μήνα. Δηλαδή για έξι μήνες, το ποσό να αγγίξει 144εκ. ευρώ. Μπορεί το κόστος να φαίνεται εξαιρετικά μεγάλο αλλά ας μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε για παραγωγή που φτάνει περίπου το μισό των αναγκών για τους καλοκαιρινούς μήνες . Ἀλλωστε, για το 2010 μόνο το κόστος για αγορά καυσίμων στοίχησε στην ΑΗΚ 439εκ. ευρώ.
Όπως προαναφέραμε, άτομα που γνωρίζουν τον τομέα ενέργειας, θεωρούν πως δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο πολύμηνη δέσμευση της ΑΗΚ για ενοικίαση γεννητριών αφού μετά το Δεκαπενταύγουστο περίπου η ζήτηση ρεύματος θα μειωθεί αισθητά και ενδεχομένως οι ανάγκες να καλύπτονται με μία μικρή προσθήκη. Ιδιαίτερα αν επιτευχθεί συμφωνία και με τους Τουρκοκύπριους για παραχώρηση ενέργειας κοντά στα 80-100MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου