Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Οι ηγέτες Γερμανίας - Γαλλίας ζήτησαν συνταγματική κατοχύρωση των κρατών-μελών για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό Πρώτα κοινή οικονομική κυβέρνηση και μετά ευρωομόλογο

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2037095

Ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης προσπάθησαν να χαράξουν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, επιδιώκοντας κοινή διακυβέρνηση στην οικονομική πολιτική και ζητώντας μεγαλύτερη δέσμευση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για δημοσιονομική πειθαρχία.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , προτείνοντας τη σύσταση μιας «πραγματικής οικονομικής κυβέρνησης» στην Ευρωζώνη.
Η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, χθες το απόγευμα στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε με φόντο τα άκρως απογοητευτικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης των 17 οικονομιών της ζώνης του ευρώ.
«Η πρώτη από τις προτάσεις είναι η σύσταση μιας «οικονομικής κυβέρνησης», που θα αποτελείται από τους ηγέτες των χωρών-μελών, οι οποίοι θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο, ίσως και πιο συχνά, εάν κριθεί αναγκαίο. Η κυβέρνηση θα εκλέγει ένα σταθερό πρόεδρο, με θητεία δυόμισι ετών... Προτείνουμε ως υποψήφιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ηλύσια Πεδία.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες προτείνουν τη δέσμευση και των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, περιλαμβάνοντας το συγκεκριμένο στόχο στα εθνικά συντάγματα μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασαν οι δύο ηγέτες -προτάσεις που θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο- περιλαμβάνεται και η επιβολή ενιαίου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες Γερμανίας και Γαλλίας προς την Ευρώπη, ενώ επιδιώκουμε σύμπνοια απόψεων στα παραπάνω ζητήματα», υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο κ. Σαρκοζί, έχοντας στο πλευρό του και την καγκελάριο Μέρκελ.



Αναφερόμενοι σε Ιταλία και Ισπανία -που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγορών- οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης υποστήριξαν ότι οι δύο χώρες έλαβαν τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ζώνης του Ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι προς το παρόν δεν παρίσταται ανάγκη αύξησης των πόρων του EFSF, ενώ η κα Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ζήτημα των ευρω-ομολόγων, δήλωσε ότι δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης. «Οι προτάσεις μας είναι σχεδιασμένες ώστε να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Πιστεύουμε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης, με μεγαλύτερη δέσμευση, θα εμμείνουν στους βασικούς στόχους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», κατέληξε η κα Μέρκελ.
Διχάζει το ευρωομόλογο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προτάθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος για την κοινή οικονομική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ν. Σαρκοζί.
Παρά την επίσημη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει την ιδέα έκδοσης ενός ευρωομολόγου, βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ απευθύνουν έκκληση για έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο Αρμιν Λάσετ, εκ των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη οφείλει να περάσει «σε νέα στάδια ολοκλήρωσης» και ότι τα ευρω-ομόλογα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαθέσιμα εργαλεία. Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του CDU, Γιόχαν Βάντεπχουλ, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η ιδέα της έκδοσης κοινού ευρω-ομολόγου στο μέλλον. «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να βλέπουμε τα πράγματα μόνο άσπρο και μαύρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός βουλευτής.
Οπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU συγκλήθηκε στις 23 Αυγούστου σε έκτακτη σύσκεψη, όπου θα συζητηθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.
Το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) -που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- εμμένει στην άρνησή του για έκδοση ευρω-ομολόγου. Ο Ντάνιελ Φολκ, μέλος του FDP και ειδικός σε οικονομικά ζητήματα, προειδοποίησε στους «FT Deutschland» για διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού, εάν οι συντηρητικοί επιμείνουν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην Ολλανδία ο υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, δεν αποκλείει την ιδέα του ευρωομολόγου. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο κ. ντε Γιάγκερ διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Παρ' όλα αυτά, η ολλανδική κυβέρνηση θα υποστήριζε μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική αρχή που θα επέβαλε κυρώσεις στις χώρες-μέλη που δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπεϊλί, ανακοίνωσε ότι προς το παρόν το μέγεθος του EFSF επαρκεί για τη στήριξη των χωρών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια, διευκρινίζοντας ότι το μέγεθος του EFSF θα επαναξιολογηθεί, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Η θετική πλευρά
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο».
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, «η θετική όψη του μηνύματος που έστειλαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είναι, πρώτον, η δέσμευση στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στο διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρωζώνη.
Μπορεί η συζήτηση για το ευρω-ομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο. Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ' αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας.
Αλλωστε, όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Οσον αφορά στην πρόταση για ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν θετικά.
Η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί πραγματοποιήθηκε με φόντο τα άκρως απογοητευτικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης των 17 οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Ευρωζώνη κατέβασε αισθητά ταχύτητα, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν και είχε μεγεθυνθεί κατά 0,8%.
Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της Ζώνης του Ευρώ επιβραδύνθηκε στο 1,7% το δεύτερο τρίμηνο από 2,5% το προηγούμενο. Αναλυτές σχολίαζαν μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία επαναφέρουν στο προσκήνιο το φόβο για στασιμοπληθωρισμό.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και η μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, η Γερμανία, η οποία έως τώρα λειτουργούσε ως κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης, φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική της. Το δεύτερο τρίμηνο η κραταιά δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου εγκλωβίστηκε σχεδόν σε στασιμότητα, καθώς το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε μόλις 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Ηταν η χειρότερη επίδοση για τη γερμανική οικονομία από τις αρχές του 2009, η οποία και ήλθε έπειτα από ανάπτυξη 1,3% το πρώτο τρίμηνο.
Στάσιμο παρέμεινε επίσης το ΑΕΠ της Γαλλίας, δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, μετά τη μεγέθυνσή του κατά 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,8%, ενώ η γαλλική κατά 1,6%. Στην Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% σε τριμηνιαία και 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ στην Ισπανία 0,2% και 0,7% αντίστοιχα.
Τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία επηρέασαν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, θέτοντας υπό πίεση, αν και περιορισμένη, τις μετοχές και ωθώντας τους επενδυτές για ακόμη μια φορά σε «ασφαλή καταφύγια». Ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax και ο γαλλικός CAC 40 [.FCHI] Σχετικά άρθρα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μικρότερες του 0,5%, αν και ενδοσυνεδριακά είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 2% και 1% αντίστοιχα. Σε τροχιά πτώσης βρίσκονταν οι δείκτες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η τιμή του χρυσού την ίδια ώρα ενισχύθηκε πάνω από τα 1.770 δολάρια η ουγκιά.
Αισιοδοξία για το τρίτο τρίμηνο
Σε έκθεσή της για τις προοπτικές του τρίτου τριμήνου, εν τω μεταξύ, η Deloitte υποστηρίζει ότι: «Η διάσωση της Ελλάδας θα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Ευρωζώνη και θα περιορίσει την πίεση που δέχεται η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων».
Επισημαίνει ακόμη ότι έχει γίνει κατανοητό απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πως οποιαδήποτε άμεση οικονομική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους πρέπει να συνδυαστεί με δομικές μεταρρυθμίσεις, διαδικασία που δεν είναι εύκολη. Εμφανίζεται δε αισιόδοξη για την πορεία των περιφερειακών κρατών.
Λαγκάρντ: «Μην εγκαταλείψετε την ανάπτυξη»
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία ούτε υπερβολικά αργή».
Εκκληση στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη να μη θυσιάσουν την ανάπτυξη στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μια δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία ούτε υπερβολικά αργή», σημείωσε η κα Λαγκάρντ σε άρθρο της στους «Financial Times» υπό τον τίτλο: «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την ανάκαμψη».
Ανέφερε ακόμη ότι η νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, προειδοποιώντας ότι «αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση».
Αναλυτές σχολίαζαν ότι με το άρθρο της η κα Λαγκάρντ διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής γραμμής, που είχε υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την ηγεσία του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου