Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νευρικότητα στις αγορές

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=86660&catID=14


Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί και παρά τη θετική αντίδραση των Βρυξελλών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυτήν την ώρα διαμορφώνεταιστις 1.007,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,54%. Ανοδικά κινούνται 25 μετοχές, 28 πτωτικά και 21 παραμένουν σταθερές.

Την ίδια ώρα, διακυμάνσεις εμφανίζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,72%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,99%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο +0,17%. Ο ελβετικός SMI υποχωρεί 0,23%. Απώλειες 0,50% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει άνοδο 0,25%.

Χθες, σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,67% και έκλεισε στις 11.406,01 μονάδες. Απώλειες 0,98% κατέγραψε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.192,73 μονάδες, ενώ κατά 1,24% υποχώρησε ο Nasdaq, τερματίζοντας στις 2.523,45 μονάδες.

Κομισιόν: “Ευπρόσδεκτο βήμα οι προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί"

Με μία κίνηση «ματ» η πλευρά της Κομισιόν επιχείρησε το βράδυ της Τρίτης να ξαναπάρει τα ηνία της πολιτικής πρωτοβουλίας στην συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, διασώζοντας ουσιαστικά το κύρος των συλλογικών θεσμών.

Μετά από συνάντηση εργασίας που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο και ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ο. Ρεν, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση:

“Οι προτάσεις που έκαναν ο πρόεδρος Σαρκοζί και η Καγκελάριος Μέρκελ αποτελούν ένα ευπρόσδεκτο βήμα μπροστά στην κοινή μας προσπάθεια να συσφίξουμε την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Οι προτάσεις εκπροσωπούν μια σημαντική πολιτική συνεισφορά στον διάλογο και την τεχνική προετοιμασία από τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ”.

Για την Κομισιόν, συνεπώς, είναι σαφές ότι οι κ. Σαρκοζί και Μέρκελ “δεν μας είπαν κάτι καινούργιο”, όπως σχολιάζει κοινοτική πηγή, τη στιγμή, μάλιστα, που όλες τους οι προτάσεις είχαν περάσει από Συνόδους πέρσι και μια αποδομήθηκαν και απορρίφθηκαν από τους εταίρους.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρεν συνεχίζουν στη δική τους ανακοίνωση: “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έκαναν ακόμη πιο πρόδηλο ότι ένα κοινό νόμισμα προϋποθέτει κοινή ευθύνη και απαιτεί σφιχτό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Η τακτική σύγκλιση συνόδων κορυφής της ευρωζώνης με μόνιμο πρόεδρο συμβάλλει σε μια πιο δυνατή πολιτική καθοδήγηση”.

Ο “μόνιμος πρόεδρος”, του οποίου το προτεινόμενο όνομα αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν στην ανακοίνωση, έχει προταθεί πολλάκις με διάφορους τίτλους, όμως η ανάθεση του ρόλου αυτού στον Χ. Βαν Ρομπέι υποβαθμίζει ή και εξοβελίζει τον βασικό ανταγωνιστή των Γαλλο-Γερμανών, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η πρόταση αυτή δεν ακούστηκε καλά από όλους στην ευρωπρωτεύουσα.

Με τον ίδιο τρόπο αποδομούν το καινοφανές και της έκκλησης για λιτότητα: “Αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εμείς έχουμε ήδη προτείνει μια σημαντική ισχυροποίηση των κανόνων και της επιβολής τους, που θα τελειοποιηθεί το Σεπτέμβρη από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκκληση για την καθιέρωση ενός φρένου χρέους στο εθνικό συνταγματικό δίκαιο είναι μια πρόσθετη ισχυρή πολιτική δέσμευση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών”.

Θυμίζουν ότι με αυτό τον τρόπο, η ευθύνη για το ότι η “οικονομική διακυβέρνηση” έχει κολλήσει βρίσκεται εν πολλοίς στα χέρια τους. Το ίδιο ισχύει και για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών: “Τέλος, ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα είναι το κλειδί για να διασφαλίσουμε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συμβάλει δικαιότερα στους δημόσιους λογαριασμούς. Η Κομισιόν σκοπεύει να κάνει μια πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση σύντομα, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει”.

Τέλος, υπενθυμίζουν στους συνομιλητές τους ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν και άλλα 15 μέλη, στα οποία σαφώς και θα πρέπει να αποταθούν για τις προτάσεις τους.

“Ελπίζουμε ότι θα δουλέψουμε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον πρόεδρο του eurogroup για να προωθήσουμε αυτό το διάλογο και να μορφοποιήσουμε προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες”.

Επί της ουσίας, ούτε ο Ρεν ούτε ο Μπαρόζο διαφωνούν με τη συνταγή των Γαλλο-Γερμανών. Διαφωνούν, όμως, με την μέθοδο “τύπου Ντωβιλ” που επιστράτευσαν και πάλι οι δύο ισχυροί.

Όσο για τα ευρωομόλογα, αυτά παραπέμπονται στις ευρωπαϊκές καλένδες, έως ότου συντρέξουν οι προϋποθέσεις των εγγυητών τους: κοινός δανεισμός σημαίνει κοινός προσδιορισμός των δαπανών. Από την άλλη, όμως, αν η Γερμανία πείσει τους εταίρους να “γερμανοποιηθούν” δημοσιονομικά, τότε η ίδια η ανάγκη για την έκδοσή τους θα περιοριστεί.

Σήμερα οι προτάσεις θα επιδοθούν στον Χ. Βαν Ρομπέι, ο οποίος και θα πρέπει να τις εντάξει για συζήτηση σε μια συνάντηση των ηγετών, αφού πραγματοποιήσει επαφές με τους άλλους 15 για να διαγνώσει τις προθέσεις τους. Πληθαίνουν, εξάλλου, οι φωνές που επιθυμούν η συζήτηση να γίνει θεσμικά, σε Σύνοδο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Του Θάνου Αθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου