Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Γαλλία: Χλιαρή υποδοχή από τα ΜΜΕ της συνάντησης Σαρκοζί-Μέρκελ

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Χλιαρή ήταν η "υποδοχή" από τα γαλλικά ΜΜΕ της συνάντησης του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στο Παρίσι, ενώ και οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τα όσα ανακοινώθηκαν από τους δύο ηγέτες.

«Οι 3 προτάσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για την Ευρώπη», τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική "Φιγκαρό", κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη θέληση των δύο ηγετών να επιβάλουν το «χρυσό κανόνα» στους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί «επαναβεβαίωσαν την απόλυτη θέλησή τους να υπερασπισθούν το ευρώ», εκτιμά η Φιγκαρό. «Εν μέσω καλοκαιρινής καταιγίδας», προσθέτει, «έδειξαν ότι υπάρχει καπετάνιος στο τιμόνι της ευρωζώνης και μάλιστα δύο!».

«Μέρκελ - Σαρκοζί: Συνάντηση Κορυφής στο ελάχιστο», τιτλοφορεί η "Λιμπερασιόν". Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι υπήρχαν «καλές προθέσεις, όχι, όμως, ανακοινώσεις -σοκ που θα μπορούσαν να δαμάσουν τις αγορές».

Οι δύο ηγέτες, προσθέτει, έκαναν πολλές προτάσεις για την εναρμόνιση της ευρωζώνης και την επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, παρέπεμψαν, όμως, για το μέλλον τα ευρωομόλογα, καθώς και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

«Παρίσι και Βερολίνο ενωμένα στη λιτότητα », τιτλοφορεί η οικονομική «Λεζ Εκό», υπογραμμίζοντας ότι για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές, οι δύο ηγέτες ποντάρουν σε μια αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί », λέει ο συντάκτης της εφημερίδας, «αλλά ιδρώτας, αίμα και δάκρυα - Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος και η Καγκελάριος έστειλαν το τελεσίδικο μήνυμα σε όσους προωθούσαν την ιδέα των ευρωομολόγων».

Δεν είναι, όμως, μόνο η άρνηση για τα ευρωομόλογα που συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια.

Η πρόταση για μια οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του Συμβουλίου, εκτιμάται ως ανεπαρκής.

«Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ ως Μίστερ - ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στις αγορές», γράφει σχολιαστής στον επαρχιακό τύπου της Νορμανδίας.

Για τους σοσιαλιστές και τα κόμματα της αριστεράς, η συνάντηση των Παρισίων ήταν «μια συνάντηση - κορυφής της ανικανότητας».

«Στάχτη στα μάτια για επικοινωνιακούς λόγους και πολύ απογοητευτική», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί.

«Ο Σαρκοζί έκανε χθες ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, αρνούμενος την έκδοση των ευρωομολόγων», είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία των λαών, επιμένουν χωρίς φαντασία να υπακούουν στις απαιτήσεις των αγορών», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται τη συμπερίληψη στο Σύνταγμα του «χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό, που οι δύο ηγέτες θέλουν να τον γενικεύσουν και στις 17 χώρες της ευρωζώνης, πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ, αντέδρασαν έντονα στο θέμα, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό τέχνασμα» του Γάλλου προέδρου και υποσχέθηκαν ότι θα αποτελέσει αναγκαστικά ένα από τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου