Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν στο Τελ Αβίβ

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63311357

  Είναι "αδύνατον" να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας - Ισραήλ, αν δεν υπάρξει συγγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων, κατά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara, το 2010, ξεκαθαρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν στο Τελ Αβίβ



"Είμαστε αποφασισμένοι... Δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσουμε. Εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, δεν προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και δεν άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η εξομάλυνση των σχέσεων είναι αδύνατη", είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του Ισραηλινός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα εμμείνει στην άρνησή της να ζητήσει συγγνώμη, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να υπάρξει εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Η απόφαση, την οποία σύμφωνα με τον αξιωματούχο μετέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ελήφθη μερικές ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί έκθεση με τα ευρήματα έρευνας του ΟΗΕ για την κατάληψη του τουρκικού πλοίου πέρυσι, που αναμένεται γύρω στις 20 Αυγούστου.
Ο Νετανιάχου είχε εκφράσει σε προσωπικό επίπεδο λύπη για τους θανάτους των Τούρκων, ένας εκ των οποίων είχε διπλή -τουρκική και αμερικανική- υπηκοότητα, όμως η Τουρκία ζήτησε να υπάρξει επίσημη συγγνώμη και καταβολή αποζημιώσεων, αξίωση που το Ισραήλ απέρριψε διότι θεώρησε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν ισοδύναμη με το να θεωρηθεί εγκληματική μια επιχείρηση που θεωρεί ότι εντάσσεται στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, παρότι εξελίχθηκε σε διεθνή ύδατα.
Ο Κερτ Χόγερ, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θέλει το Ισραήλ και η Τουρκία να "αναζητήσουν ευκαιρίες να ξεπεράσουν τις εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις", αλλά απέφυγε να σχολιάσει τη συζήτηση που σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο είχαν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η ΥΠΕΞ Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου