Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τούρκος Υπ.Ενέργειας: Μην πειραματίζεστε μαζί μας Απειλεί ξανά η Τουρκία για την ΑΟΣ Ζήτησε από ΗΠΑ να σταματήσουν την Noble Energy

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Απειλεί ξανά η Τουρκία για την ΑΟΣ


Νέες απειλές εκτόξευσε η Αγκυρα στο θέμα του φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας σε τουρκική τηλεοπτική εκπομπή, έστειλε το απειλητικό μήνυμα, ότι δεν πρέπει να γίνονται πειράματα με την αποφασιστικότητα της Αγκυρας. Ισχυρίστηκε ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών χωρών και πως στη Μεσόγειο υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συμφωνηθεί.



Ο Τανέρ Γιλντίζ εξάλλου, επανέλαβε τους αστήρικτους ισχυρισμούς για παράνομες έρευνες και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της κυπριακής δημοκρατίας, ύστερα από συνάντηση με τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα, Francis Ricciardone. Ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του κυπριακού. Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ θα πιέσουν την εταιρεία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, ο αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι δεν συνηθίζει να δίνει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρείες. Η τουρκική εφημερίδα 'Χουριέτ' στεγάζει την σχετική είδηση υπό τον τίτλο "Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις τουρκικές προκλήσεις".
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση
Ικανοποίηση από την ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας εξέφρασε η Κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ακολουθεί πιστά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αντίθετα είπε, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο από το 1974, ενώ δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυπριακή δημοκρατία κρατώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίζει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Ομήρου ζητά διπλωματική εκστρατεία
Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στόχος της Τουρκίας είναι η απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται είπε για δόλια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο κ. Ομήρου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει έντονη διπλωματική εκστρατεία και να δοθεί σαφής προειδοποίηση της Τουρκίας ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πρέπει είπε, να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και να παρέμβει προς την πλευρά της Αγκυρας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, πρέπει να δοθεί και σαφής προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία θέλει να ενταχθεί η Τουρκία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου