Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Σινά

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=17340

Μεγάλη επιχείρηση διεξάγεται σήμερα στη χερσόνησο του Σινά από την αστυνομία και το στρατό της Αιγύπτου, σύμφωνα με κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.
Στόχος είναι ένα πρόσωπο που «βγήκε στην επιφάνεια». Πρόκειται για τον ιατρό του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ταυτόχρονα, η επιχείρηση έχει ως στόχο και τους τρομοκρατικούς πυρήνες που δρουν στην περιοχή κι έχουν επιτεθεί πολλάκις στον αγωγό φυσικού αερίου. Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε κρύπτη με τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες, αντιαρματικά και πυρομαχικά.




Επίσης, κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, σκοτώθηκε ένα άτομο και συνελήφθησαν 12, τρεις από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο EgyNews, 15 ακόμα άτομα είναι στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών, καθώς εμπλέκονται στις επιθέσεις κατά του αγωγού και είναι μέλη παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.
Ο ιατρός του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ο Ράμζι Μαχμούντ αλ Μοουάφι, ο οποίος είχε συλληφθεί παλαιότερα και κρατούνταν ως ισοβίτης στις αιγυπτιακές φυλακές από τις οποίες δραπέτευσε κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων.
Ο Μοουάφι που έχει το πρωσονύμιο «Χημικός», είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο το 1952 και είχε φύγει στο Αφγανιστάν για να γίνει μέλος της Αλ Κάιντα, όπου είχε στήσει το εργαστήριό του στην περιοχή Τόρα-Μπόρα. Τέλος, θεωρείται ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τον ιατρό του μπιν Λάντεν θα δημοσιευθούν εντός της εβδομάδας.
Όπως αναφέρεται στα αιγυπτιακά δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μοουάφι εντοπίστηκε στην περιοχή Ελ Αρίς και επικοινώνησε με την αιγυπτιακή τρομοκρατική οργάνωση Τακφίρ ουαλ-Χίζρα και την οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Στρατός.
Η περιοχή του Σινά έχει γίνει χώρος περιορισμένης άσκησης της εξουσίας της αιγυπτιακής κυβέρνησης και η παρουσία στρατευμάτων εκ μέρους της έγινε έπειτα από συμφωνία με το Ισραήλ, στα πλαίσια των όσων είχαν υπογραφεί στη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ το 1978. Σύμφωνα με την τελευταία, η παρουσία στρατευμάτων επιτρέπεται μόνο έπειτα από συμφωνία των δύο μερών και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Ισραήλ έδωσε τη συγκατάθεσή του στην παρουσία 2.000 Αιγυπτίων στρατιωτών στη Χερσόνησο, πριν από λίγες ημέρες. Είναι εμφανής η ανησυχία του Τελ Αβίβ για το καθεστώς ασφαλείας στο Σινά. Αποτελεί μαύρη τρύπα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν ανενόχλητα, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του καθεστώτος στο Κάιρο. Φυσικά το Σινά δεν είναι μια γεωγραφική περιοχή ανεξάρτητη, καθώς ό,τι συμβαίνει εκεί έχει άμεση επίπτωση στην ισραηλινή εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως φαίνεται η Λωρίδα της Γάζας, παρά τα όσα έχει υποστεί από τις ισραηλινές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς, που κόστισαν αδίκως τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους, έχει και την άλλη όψη του νομίσματος, που είναι η συνεχιζόμενη παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκουν δίοδο για να εφοδιαστούν, διαμέσου των υπόγειων περασμάτων. Η παρουσία της Αλ Κάιντα περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραήλ. Ίσως το τελευταίο θα έπρεπε να στηριχθεί και να στηρίξει περισσότερο την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη κι όχι να χτίζει εποικισμούς προβοκάροντας και υποδαυλίζοντάς την.
Όταν όμως έχεις τον υπουργό Εξτερικών και ηγέτη του δεύτερου σε ισχύ πολιτικού κυβερνητικού εταίρου να ζητά την πλήρη διακοπή των σχέσεων με τους Παλαιστινίους, καθώς επίσης και τους τελευταίους να επιδιώκουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την – από στρατηγικής απόψες ενδεχομένως και αντιπαραγωγική – αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, τότε καθίσταται προφανές ότι ο εσωτερικός πολιτικός παράγοντας δεν βοηθά στην κατεύθυνση επίδειξης στρατηγικής ωριμότητας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου