Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ελ-Έριαν: Τα συμπεράσματα από τη Γαλλο-γερμανική συνάντηση

Από το ιστολόγιο http://www.skai.gr/


Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας σχολιάζει ο CEO της Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Έριαν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times.

Κρίνοντας από τη συνέντευξη τύπου, ξεκινά ο Ελ-Έριαν, η Γαλλία κινείται πλέον στην ίδια ρότα με μια Γερμανία που διεκδικεί ολοένα και πιο ισχυρή θέση στην ευρωζώνη. Αν η κοινή συμφωνία εφαρμοστεί πλήρως, κάτι που είναι αμφίβολο, θα δούμε μια ευρωζώνη με μεγαλύτερη συναίνεση, μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και –πιθανώς- μικρότερο μέγεθος.

Το μήνυμα της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι σαφές: πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του προϋπολογισμού και της διοίκησης της ευρωζώνης πριν να γραφτούν και άλλες επιταγές, να εκδοθούν ευρωομόλογα, ή να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί που έχουν ως σκοπό τη διάσωση των ακόλαστων περιφερειακών οικονομιών.

Δεν αποτελεί έκπληξη που η Γερμανία ακολουθεί αυτή τη γραμμή. Περισσότερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Γαλλία ασπάζεται τη γραμμή της Γερμανίας τόσο ένθερμα. Υποψιάζομαι, τονίζει ο Ελ-Έριαν, ότι αυτό αντανακλά το συναγερμό που χτύπησε με την πανωλεθρία που βίωσαν τα χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα.

Οι περιφερειακές οικονομίες δεν θα ενθουσιαστούν με αυτή την εξέλιξη. Τώρα, θα πρέπει να επιβάλλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και θα τους ζητηθεί να συμμορφωθούν με ένα «χρυσό κανόνα» που θα φέρει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Για τις αγορές, αυτό θα προκαλέσει σχεδόν αυτόματα πίεση στις χρηματαγορές. Κατά πάσα πιθανότητα, τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα αρχικά θα ανέβουν, ενώ θα διογκωθεί το σπρεντ των ομολόγων των κρατών της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου