Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Συρία: Ο στρατός «καθαρίζει» την Λατάκκεια

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=86835&catID=14


Πυρά από βαρέα πολυβόλα ακούστηκαν σήμερα το πρωί στη πόλη και πρώτο λιμάνι της χώρας, που είναι στόχος μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης από την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση.

Συριακές δυνάμεις περιπολούν στην πόλη συνεχώς , μια ημέρα μετά το αιματηρό σφυροκόπημα από άρματα μάχης και πολεμικά πλοία, ενώ ο συριακός στρατός πραγματοποίησε σήμερα επιδρομές σε σπίτια σε σουνιτική περιοχή, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ανθρώπους τους οποίους μετέφερε σε στάδια του αθλητικού κέντρου Sports City.

«Μεταφέρουν με λεωφορεία εκατοντάδες ανθρώπους στο Sports City από την συνοικία αλ Ραμλ. Εκεί μεταφέρονται επίσης άνθρωποι που τους μάζεψαν τυχαία από άλλα μέρη της Λαττάκειας", δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

"Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τις συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές" τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Δαμασκό.

Τέσσερις άμαχοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια ώρα πολλές χώρες ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

"Ένας άμαχος σκοτώθηκε (σήμερα) την αυγή στο μπαλκόνι του στο χωριό Αμπντίτα, κοντά στην Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) από τα πυρά του στρατού", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Άλλοι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε τρεις διαφορετικές συνοικίες της Χομς, στην κεντρική Συρία, και οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 100 άτομα στην πόλη αυτή, όπως και στα χωριά γύρω από την Χουλέ, σύμφωνα με κατοίκους και το OSDH.

Από την Κυριακή, 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Λαττάκεια ενώ, σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), τουλάχιστον οι μισοί από τους 10.000 παλαιστίνιους πρόσφυγες του καταυλισμού Ραμλ στη Λαττάκεια εγκατέλειψαν την περιοχή μετά τα πυρά που ερρίφθησαν από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι δυνάμεις του Άσαντ επιτέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο αλ Ραμλ αλ Φιλιστίνι, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων που χτίστηκε εκεί τη δεκαετία του 1950, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για τη συντριβή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης Άσαντ, η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα al-Watan γράφει σήμερα ότι η Λαττάκεια "τελεί υπό τον έλεγχο" του στρατού.

Αποσύρεται σταδιακά ο ΟΗΕ

Λόγω της κρισιμότητας στην περιοχή και της ανεξέλεγκτης πλέον βίας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, Ο ΟΗΕ απέσυρε σήμερα το μη απαραίτητο προσωπικό του από τη Συρία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Οργανισμού .

«26 μη απαραίτητα μέλη του διεθνούς προσωπικού του και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τη Συρία» δήλωσε ο ειδικός συντονιστής για το Λίβανο, Μάικλ Ουίλιαμς .

Ο Ουίλιαμς σημείωσε επίσης ότι "ανησυχεί πολύ" για την κατάσταση στη Λαττάκεια, όπου σύμφωνα με ακτιβιστές 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επίθεση που εξαπολύθηκε σε τμήματα της παραλιακής αυτής πόλης το Σάββατο.

Τους πέντε μήνες της εξέγερσης, σχεδόν 1.800 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Συρία, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, από την έναρξη του Ραμαζανιού 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκ των οποίων 14 γυναίκες και 31 παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό των συντονιστικών επιτροπών των διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου