Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Καθησυχαστικός προς τους Κινέζους ο Μπάιντεν

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Ο αντιπρόεδρος των HΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, με σκοπό να απαντήσει στις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να αποπληρώσουν το τεράστιο χρέος τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας της Κίνας.


"Η Κίνα, από τη θέση της ως του μεγαλύτερου εξωτερικού πιστωτή των Ηνωμένων Πολιτειών και του κατόχου των σημαντικότερων αποθεμάτων σε δολάρια, είναι φυσικά περισσότερο ανήσυχη από τους άλλους με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών", σχολιάζεται στην εφημερίδα, επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
"Ζητούμε από την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα" ως προς το θέμα του χρέους, προστίθεται στο σχόλιο.
Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν έχει ως αφορμή τις επικρίσεις του Πεκίνου για την συμφωνία που έγινε στις 2 Αυγούστου ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κονγκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Κίνα επέκρινε την εξάρτηση των ΗΠΑ από το χρέος και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει να «κινείται» οικονομικά πάνω από τις δυνατότητές της. Το Πεκίνο, κάτοχος τον Ιούνιο 1.170 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά ομόλογα, "έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το δομικό πρόβλημα του χρέους", μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, έδειξε καθησυχαστικός ως προς την αξιοπιστία των αμερικανικών ομολόγων, σε συνέντευξή που δημοσιεύτηκε σήμερα στο οικονομικό περιοδικό Caijing: "Θέλω να το καταστήσω σαφές: η κυβέρνηση Ομπάμα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας ώστε να εγγυηθεί τη σταθερότητα, τη ρευστότητα και την αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, και αυτό απέναντι σε όλους τους επενδυτές, ...περιλαμβανομένης της Κίνας", δηλώνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αρνούμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται "σε παρακμή" και επιμένει ότι "οι θεμελιώδεις δυνάμεις της αμερικανικής οικονομίας.., η αντοχή της, η ευελιξία της, η νεωτερική και η αναπτυξιακή της ικανότητα παραμένουν".
Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται επίσης, να στηριχτεί στο γεγονός ότι το γιουάν είναι υποτιμημένο ασκώντας πιέσεις στην ηγεσία της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο να ενθαρρύνει την μεσαία τάξη να καταναλώνει, αντί να ρίχνει το βάρος στις μαζικές εξαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους παραγωγής.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τον μελλοντικό ηγέτη της Κίνας, με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο όπως και με τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν θα "εκφράσει την ανησυχία του" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα-όπως ζητούν πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου