Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Έσπασε το ανοδικό σερί στη Wall

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/Wall.asp?id=1262196

Dow11.406,01-76,89 -0,67%  
  Nasdaq2.523,45-31,75 -1,24%  
Η Wall Street χθες

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street έπειτα από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη διαμόρφωσαν κλίμα απαισιοδοξίας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Παρίσι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν τη δημιουργία ενός Οικονομικού Συμβουλίου για τη ζώνη του ευρώ και παρουσίασαν το κοινό τους σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Απέρριψαν ωστόσο τις εκκλήσεις για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ επανέλαβαν την αντίθεση τους στη δημιουργία κοινών ευρωομολόγων. Διαψεύστηκαν έτσι οι προσδοκίες για μια συνολική απάντηση στην κρίση του κρατικού χρέους.

Ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να σημειώνει βουτιά 190 μονάδων μετά τη συνέντευξη Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι για να περιορίσει στη συνέχεια και πάλι τις απώλειες του.

Το αρνητικό κλίμα διαμόρφωσαν από την έναρξη των συναλλαγών τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το β΄ τρίμηνο. Το συνδυασμένο ΑΕΠ στα 17 κράτη της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από το πρώτο τρίμηνο, και κατά 1,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3%.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,1% το β΄ τρίμηνο του έτους μετά το εντυπωσιακό α΄ τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,4%. Το προηγούμενο τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 1,3%.

Τα θετικά στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τριμήνου των Wal-Mart Stores και η Home Depot βοήθησαν να συγκρατηθούν οι απώλειες, ενώ την ίδια στιγμή η Fitch επιβεβαίωσε λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών την κορυφαία αξιολόγηση ΄ΑΑΑ΄ των ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 76,97 μονάδες (-0,67%) κλείνοντας στις 11.405,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 31,75 μονάδων (-1,24%) και έκλεισε στις 2.523,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 11,73 μονάδων (-0,97%) κλείνοντας στις 1.192,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 3 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό.

Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 33,12 δολ. με άνοδο 1,66 δολ. ή σε ποσοστό 5,28%. Ακολούθησαν η Wal-Mart Stores με κέρδη 3,88% και κλείσιμο στα 51,92 δολ. και η Hewlett-Packard, η οποία έκλεισε στα 32,61 δολ. με άνοδο 0,56%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-4,64%), η Alcoa (-2,39%) και η JP Morgan Chase (-2,30%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,04 δολ. ή σε ποσοστό 3,54% και έκλεισε στα 1,09 δολ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε παράλληλα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς της αμερικανικής αγοράς όπως η Wal-Mart Stores Inc. και η Home Depot Inc. καθώς και στα τελευταία στοιχεία για τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών, την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις τιμές εισαγωγών.

Δύο εταιρείες του Dow Jones ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα τους για το προηγούμενο τρίμηνο. Η Wal-Mart Stores ανακοίνωσε αύξηση 5,7% στα κέρδη της για το β΄ τρίμηνο στα 3,8 δισ. δολ. ή 1,09 δολ. ανά μετοχή από 3,6 δισ. δολ. ή 97 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη είναι κατά 3 cents μειωμένα.

Οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως ανήλθαν στα 108,64 δισ. δολ. ενώ συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών των μελών ενισχύθηκαν 5,4% στα 109,37 δισ. δολ. Σημειώνεται πως οι πωλήσεις των καταστημάτων των ΗΠΑ που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος μειώθηκαν 0,9%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 1,08 δολ. και έσοδα 108,1 δισ. δολ.

Την ίδια στιγμή η Home Depot ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο κέρδη 86 cents ανά μετοχή από 72 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 83 cents ανά μετοχή. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4,2% και ανήλθαν σε 20,23 δισ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,6%. Μάλιστα τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο +0,4% από +0,2%.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 εμφάνισε αύξηση 3,8%.

Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων κατέγραψαν παράλληλα τον Ιούλιο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις υποχώρησαν 1,5% στις 604 χιλ. ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 4,6% στις 600 χιλ. Σημειώνεται πως σε ετήσια βάση οι ενάρξεις εμφανίζουν αύξηση 9,8%.

Οι ενάρξεις τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 613 χιλ. από 629 χιλ. με αποτέλεσμα το ποσοστό της αύξησης που είχε σημειωθεί να διαμορφώνεται στο 10,8% έναντι 14,6%.

Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής ζήτησης, υποχώρησαν στις 597.000, σημειώνοντας πτώση 3,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,8% στις 606 χιλ.

Την ίδια στιγμή, αύξηση εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς τα κόστη ενισχύθηκαν, αντιστρέφοντας μέρος των απωλειών του Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης οι τιμές των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως η αύξηση του Ιουλίου ήταν απρόσμενη καθώς οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως οι τιμές θα παρέμεναν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούνιο, οι τιμές εισαγωγών είχαν υποχωρήσει κατά 0,6%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου