Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

FT: Απογοητευτική η απόρριψη του ευρωομολόγου

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Απογοητευτική χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους την Τετάρτη οι Financial Times την απόρριψη του ευρωομολόγου εκ μέρους του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ

Οι Financial Times δεν φαίνονται να επικροτούν τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί όπως έκανε η Κομισιόν αφού σε άρθρο τους χαρακτηρίζουν απογοητευτική την απόρριψη του ευρωομολόγου των δύο ηγετών.



"Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απογοήτευσαν λέγοντας 'όχι' στην ιδέα της εισαγωγής ενιαίου ομολόγου ευρωζώνης, αν και δεν απέκλεισαν εντελώς το ενδεχόμενο" σημειώνει για το θέμα η βρετανική εφημερίδα.
Οι Financial Times εστιάζουν ιδιαιτέρως στις αποφάσεις των Σαρκοζί-Μέρκελ για την υιοθέτηση από Γαλλία και Γερμανία ενός ενιαίου συστήματος φορολόγησης έως το 2013, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν μεγαλύτερη συνεργασία οικονομικής πολιτικής.
Όπως αναφέρουν, οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα σχεδιάσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου μέτρα εισαγωγής ενιαίας επιχειρηματικής φορολογικής βάσης και ενιαίου συντελεστή στις δύο χώρες, που θα εισαχθεί από το 2013, ενώ θα καταλήξουν και σε κοινή πρόταση για ενιαίο συντελεστή χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Ανεπαρκή έκριναν την σύνοδο κορυφής Μέρκελ-Σαρκοζί οι Σοσιαλδημοκράτες
Το γερμανικό κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), σχολίασε επικριτικά την γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής επειδή απέρριψε την έκδοση ευρωομολόγου και δεν υπέδειξε κάποια ικανοποιητική λύση στην κρίση χρέους.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δήλωσε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν χθες Τρίτη από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν προσφέρουν κάποια λύση.
Υπό αυστηρή πίεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ύστερα από μία δραματική "βουτιά" των αγορών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, αλλά είπαν όχι, προς το παρόν, στην έκδοση ευρωομολόγου, απογοητεύοντας τους επενδυτές.
Ο Στάινμαγιερ δήλωσε ότι η Μέρκελ απλώς ικανοποίησε τους μικρότερους εταίρους του κεντροδεξιού συνασπισμού της, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έδειχνε πιο ανοιχτός στην ιδέα (του ευρωομολόγου).
Ο υπεύθυνος οικονομικών του FDP Ντάνιελ Βολκ προειδοποίησε την Δευτέρα ότι ο συνασπισμός ενδεχομένως να διαλυθεί αν οι συντηρητικοί της Μέρκελ επιμείνουν στα ευρωομόλογα.
"Μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποκλείει τα ευρωομόλογα," δήλωσε ο Στάινμαγιερ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου