Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ρίσκο βλέπει τώρα ο Σόρος από την έξοδο ενός κράτους από το ευρώ

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=302300

    Ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στη θέση που είχε πάρει υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έκανε ο διαβόητος μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, υποστήριξε ότι η ευρωζώνη μπορεί μεν να επιβιώσει μετά την έξοδο κρατών «μετρίου μεγέθους», όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, αλλά αυτό θα προκαλούσε χάος και κατάρρευση του τραπεζικού τους συστήματος.
"Το να επιτραπεί η έξοδος ενός κράτους από το ευρώ, προϋποθέτει μια απαραίτητη διεργασία", διευκρίνισε.



Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μίας ευρωζώνης δύο μέτρων και σταθμών, λέγοντας ότι η έξοδος της Ιταλίας ή της Ισπανίας θα οδηγούσε το ευρώ σε κατάρρευση και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του χρέους ενός μέλους της ευρωζώνης, σημείωσε ότι μία "οργανωμένη" χρεοκοπία είναι εφικτή. Όπως υποστήριξε, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα μια οργανωμένη στάση πληρωμών της Ελλάδας χωρίς να προκληθεί "σεισμός".
Έκρινε αναγκαία την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία και στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.
Παράλληλα, επέκρινε την εμμονή της Γερμανίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, υποστηρίζοντας ότι πρέπει τα κράτη που έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, να μπορούν να συντάσσουν ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Τάχθηκε και πάλι υπέρ των ευρωομολόγων, συμφωνώντας όμως με τον Νικολά Σαρκοζί, ότι αυτό θα είναι ο τερματισμός και όχι η αφετηρία της διαδικασίας οικονομικής ενοποίησης.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί, μίλησε για βήματα προόδου, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν να συζητούν μακροπρόθεσμες λύσεις, ενώ μέχρι τώρα απλώς απαντούσαν στις πιέσεις των αγορών.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όταν τον ρώτησαν αν η Γαλλία θα μπεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων, απάντησε  ότι αυτό έχει ήδη συμβεί. "Εφόσον, η Ιταλία και η Ισπανία δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν την Ελλάδα, το μερίδιο της Γαλλίας -το χρέος της οποίας αγγίζει ήδη το 85% του ΑΕΠ- προκειμένου να στηρίξει την Αθήνα, αυξάνεται. Και πόσο μάλλον, σε περίπτωση που η Ιταλία και η Ισπανία ζητήσουν στήριξη. Το φορτίο αυτό θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της Γαλλίας και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", εξήγησε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου