Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μετρούν το κόστος του ευρωομολόγου οι Γερμανοί, αλλά οι απόψεις δεν… συγκλίνουν

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     Η ιδέα του ευρωομολόγου το τελευταίο διάστημα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μετά και τις αντιδράσεις για την απόρριψη του από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εκτιμούν το κόστος για την ίδια τη Γερμανία.
Το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι ότι το κόστος δανεισμού της θα αυξηθεί σημαντικά αφού τώρα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη, στο 2,3%. Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times Deutschland, την ώρα που Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με επιτόκιο που ξεπερνά το 6%, το ευρωομολόγο αναμένεται να έχει επιτόκιο πέριξ του 4,6%.
Περίπου στα 47 δις. ευρώ εκτιμά ότι θα είναι το κόστος έκδοσης ευρωομολόγων για τη Γερμανία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Kari Carstensen, καθώς και ότι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στον κόστος δανεισμού της χώρας.
Μπορεί το ευρωομόλογο να ηρεμήσει τις αγορές αλλά αυτό θα κρατήσει μόνο για λίγο διάστημα, αναφέρει ο Carstensen. Εάν το κόστος δανεισμού της Γερμανίας αυξηθεί, τότε όλοι θα δουν ότι στο τέλος δεν βοήθησε κανέναν αυτή η ιδέα. 

Από την άλλη μεριά, ο Daniel Gros, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (CEPS) οποιαδήποτε κατάρρευση θα προκαλούσε τόσο μεγάλο κόστος στην ευρωζώνη που θα ξεπερνούσε τους γερμανικούς υπολογισμούς του κόστους του ευρωομολόγου. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τη γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση των εταίρων της, το πλήγμα θα ήταν μεγάλο.
Παράλληλα, ανάλυση του Kieler Institute for World Economy, ή αλλιώς IfW, θεωρεί ότι το κόστος της έκδοσης ευρωομολόγου για τη Γερμανία αναμένεται να είναι χαμηλότερο του αναμενομένου, και μάλιστα το τοποθέτησε κοντά στα 10 δις. ευρώ. Από την άλλη όμως, οικονομολόγοι της Deutsche Bank θεωρούν ότι το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου