Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη Συρία

Από το ιστολόγιο http://www.newstoday.gr/

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να καταγγείλει την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, όπως δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και το Κουβέιτ είναι ανάμεσα στις 18 χώρες μέλη που υποστήριξαν τη διεξαγωγή
Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη Συρία
της συνεδρίασης την ερχόμενη Δευτέρα. Επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, που για να εγκριθεί χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 16 χωρών, δηλαδή το ένα τρίτο των χωρών μελών του Συμβουλίου, θα υποβληθεί αύριο Τετάρτη.


    "Η κατάσταση είναι σοβαρή", δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. "Μία ειδική συνεδρίαση θα μας επιτρέψει να πιέσουμε τη Συρία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα της στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα".

    Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουλάχιστον 1.700 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας από τον Μάρτιο, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν παρασκηνιακά τις τρεις άλλες αραβικές χώρες του Συμβουλίου, την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, να υιοθετήσουν πιο αυστηρή στάση, σύμφωνα με δυτικούς και άραβες διπλωμάτες.

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε μία ειδική συνεδρίαση, την οποία είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ στις 29 Απριλίου, καταδίκασαν τη Συρία επειδή χρησιμοποίησε θανατηφόρα βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ξεκίνησε έρευνα για δολοφονίες και άλλα εγκλήματα.

    Ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στους οποίους δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στη Συρία, έχουν συντάξει μία έκθεση που βασίζεται στις μαρτυρίες θυμάτων και αυτόπτων μαρτύρων των βίαιων επεισοδίων, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου