Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Επιφυλακτικός ο γερμανικός τύπος για τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Στην «οικονομική κυβέρνηση» της ΕΕ και στο «φρένο χρέους» εστιάζει ο γερμανικός τύπος αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χθες στο Παρίσι.

    "Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν φρένο χρέους", τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η έγκυρη με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο γερμανόφωνο χώρο, 'Sueddeutsche Zeitung' ('SZ‚). Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Γαλλία και Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, για να αποτρέψουν μελλοντικές κρίσεις χρέους".

    "Μέρκελ και Σαρκοζί υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (‚FAZ‚).

    Η οικονομική εφημερίδα 'Handelsblatt' έχει τίτλο "Ανοιχτός δρόμος για την ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση - Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν το καλό παράδειγμα".

    Η επίσης οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland "FTD" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της "Γερμανική εντολή λιτότητας για την Ευρωζώνη" και προσθέτει ότι "Γερμανία και Γαλλία ζητούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ισχυρότερη βούληση για λιτότητα".

    Η λαϊκή "Bild" στο σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο "Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν μια οικονομική κυβέρνηση της ΕΕ. Το ευρώ θα αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση".

    Το "Spiegel Online" στο δημοσίευμά του έχει τίτλο "Μεγάλα λόγια - μικρές πράξεις". Στο σχετικό δημοσίευμα εκτιμά ότι "μία κοινή οικονομική κυβέρνηση καλείται να στηρίξει το νόμισμα της Ευρώπης. Αλλά ευρωομόλογο και διεύρυνση του μηχανισμού σταθερότητας παραμένουν ταμπού. Στη συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί περιορίστηκαν σε συστάσεις. Έτσι δεν θα μπορέσουν να ηρεμήσουν τις αγορές".

    Αντιδράσεις κομμάτων και οικονομολόγων

      Η 'Sueddeutsche Zeitung' γράφει αναφορικά με τις αντιδράσεις πολιτικών και οικονομολόγων ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού Φιλελεύθεροι 'FDP' και Χριστιανοκοινωνική Ένωση 'CSU' υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στο κοινό ομόλογο.

    Οι εκτιμήσεις των ειδικών διίστανται, εάν και σε ποιό βαθμό τέτοια ομόλογα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο επιτόκιο για "καλούς οφειλέτες" όπως η Γερμανία. Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής "σοφών", είπε στην εφημερίδα ότι "το ευρωομόλογο θα μείωνε πολύ το οικονομικό ρίσκο για τη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει σε περίπτωση ανάγκης να στηρίξουμε πραγματικά την Ιταλία και την Ισπανία. Με το ευρωομόλογο δεν θα χρειαζόταν ποτέ κάτι τέτοιο, διότι οι χώρες θα είχαν επαρκή χρηματοδότηση από την αγορά κεφαλαίου", σημειώνει ο οικονομολόγος. Αντίθετα, το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών του Μονάχου 'ifo' υπολογίζει ότι το κόστος υψηλότερων επιτοκίων για τη Γερμανία θα μπορούσε να φτάσει τα 47 δις ευρώ. Το 'Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας' του Βερολίνου υπολογίζει την επιβάρυνση μόνο στα 10 δις ευρώ.

ΑΠΕ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου