Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΑΣ ΜΗΝ ΠΡΟΤΡΕΧΟΥΜΕ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Πρόεδρος και γνώριζε, και δεν γνώριζε!

Σχόλιο ιστολογίου μας : Ολίγον έγκυος δηλαδής.......????
Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210990&-V=articles

Απαράδεκτη πρακτική, που εφαρμόζεται εδώ και βδομάδες, θεωρεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, την αποσπασματική διαρροή εγγράφου, αλλά ''και το ότι κόμματα και πολιτικοί ανάγουν εαυτόν σε δικαστές, δικάζουν και καταδικάζουν''. Μ’ αυτό τον τρόπο, σημείωσε, γίνεται προσπάθεια να υποκατασταθεί η διερευνητική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.



Ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας (Σημερινή) για απόρρητο έγγραφο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Σύρο ομόλογό του το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά και σχόλια πολιτικών επί αυτού, είπε ότι ''η διαδικασία της διερεύνησης πρέπει να αφεθεί να ολοκληρωθεί και να γίνουν σεβαστά τα πορίσματά της. Τα ευνομούμενα κράτη λειτουργούν στη βάση της λειτουργίας των θεσμών οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους. Συμπεριφορές που πλήττουν τους θεσμούς είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημοκρατία''.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη βάση του δημοσιεύματος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο εκ των Αντιπροέδρων της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους προέβησαν σε αυθαίρετα και ανεδαφικά συμπεράσματα και γι’ αυτό δήλωσε ότι ''αν κάποιος διαβάσει αντικειμενικά έστω και το απόσπασμα των επιλεκτικών διαρροών, αβίαστα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις και οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και της ΕΕ που απαιτούσαν κατάσχεση του υλικού''.

Επίσης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση επιδίωκε να στείλει το υλικό στη Συρία, δεν θα προχωρούσε στην κατάσχεσή του. Το θέμα, συνέχισε, με το πλοίο ήταν πολύ ευαίσθητο και σημαντικό για τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας –και ειδικά για το Κυπριακό- και έπρεπε πολύ προσεκτικά να τύχει χειρισμού.

Υπενθύμισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το 2009 καταβαλλόταν προσπάθεια να τερματιστούν τα δρομολόγια από τη Λατάκεια στην κατεχόμενη Κύπρο και να αντιμετωπιστεί η πολιτική και διπλωματική επίθεση της Τουρκίας τόσο προς τη Συρία όσο και μέσα από την Ισλαμική Διάσκεψη. ''Το περιεχόμενο του εγγράφου αποκτά σημασία μέσα σ’ εκείνη τη χρονική συγκυρία. Το περιεχόμενο του πρακτικού καταδεικνύει ότι υπήρχαν σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να τύχουν προσεκτικής πολιτικής και διπλωματικής διαχείρισης για προστασία των συμφερόντων της χώρας μας''.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από πολιτικούς, όπως έκαναν ο κ. Νεοφύτου και ο κ. Σοφοκλέους, να συγχύσουν τους πολιτικούς χειρισμούς και αποφάσεις με το θέμα του τόπου και τρόπου φύλαξης του φορτίου, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. ''Δεν νομίζουμε να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποφασίσει για το χώρο και τον τρόπο φύλαξης του υλικού λειτουργώντας σαν εμπειρογνώμονας και τεχνοκράτης. Αυτές οι αποφάσεις φυσιολογικά λήφθηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο''.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις περί άγνοιας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ''δεν ήξερε'', ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με αντικείμενο την τύχη του φορτίου, είχαν γίνει μερικές προτάσεις και είχαν ληφθεί κάποιες αποφάσεις και εκείνο που λέχθηκε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης σύσκεψης που είχε γίνει στο ΥΠΑΜ. Αλλά - συμπλήρωσε - δεν ειπώθηκε ότι ο Πρόεδρος δεν γνώριζε πως το φορτίο ήταν στο Μαρί. Ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, δεν μπορεί να γνωρίζει ένα υλικό πώς και πού πρέπει να φυλαχθεί για να είναι ασφαλές. Είναι γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, τα σύγχρονα δημοκρατικά συστήματα λειτουργούν στη βάση της αποκέντρωσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες για υλοποίηση των αποφάσεων. ''Δεν στηρίζονται όλοι στον έναν να αποφασίσει για όλα''.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΒΕΡΩΦ, ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Νέα πυρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του σε σχέση με το φορτίο του πλοίου Monchegorsk και τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση στο Μαρί, εξαπέλυσαν κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνει τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και Προέδρου της Συρίας στις 31 Αυγούστου του 2009 στη Δαμασκό.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η μόνη διέξοδος που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι να αναλάβει άμεσα τις πολιτικές του ευθύνες για την έκρηξη στη ναυτική βάση και να δώσει διέξοδο στον τόπο και ελπίδες στον κυπριακό λαό. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» στο οποίο γίνεται επίκληση πρακτικού από τη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον ομόλογο του της Συρίας, το οποίο αφορά τα εκρηκτικά που εξερράγησαν ο , κ. Νεοφύτου είπε ότι: «Αν το πρακτικό είναι πραγματικό, εγείρονται σωρεία ερωτηματικών και εξάγεται το συμπέρασμα πως υπάρχει ηθικός αυτουργός για το έγκλημα στο Μαρί και δεν είναι αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων πολιτών και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, πλην του ΑΚΕΛ, που ζητούν για εβδομάδες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάληψη των προσωπικών του ευθυνών».

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε ότι «το μείζον ζήτημα στη διαχείριση του φορτίου που βρισκόταν τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στα 98 εμπορευματοκιβώτια της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ήταν η ικανοποίηση της Δαμασκού και της Τεχεράνης». Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι «η αποκάλυψη του πρακτικού της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον πρόεδρο Ασσαντ της Συρίας επιβεβαιώνει κατά τρόπο δραματικό τη λανθασμένη και δυστυχώς μοιραία τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην όλη διαχείριση του θανατηφόρου φορτίου της πυρίτιδας».

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Το πρακτικό που δημοσιεύεται σήμερα από την «Σ», περιλαμβάνει τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και Προέδρου της Συρίας στις 31 Αυγούστου το 2009 στη Δαμασκό.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«Ακολούθως, (ο Δημήτρης Χριστόφιας) αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με το πλοίο Monchegorsk. Σημείωσε κατ’ αρχήν ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από συριακής ή ιρανικής πλευράς για τη φόρτωση του εν λόγω πλοίου (υπό κυπριακή σημαία) και την κατεύθυνσή του από το Ιράν προς την Συρία. Παρά το γεγονός ότι το πλοίο ήταν πολύ κοντά στον προορισμό του, ο καπετάνιος αποφάσισε να κατευθύνει το πλοίο στη Λεμεσό. Με την άφιξη του πλοίου και παρά τις έντονες πιέσεις από αρκετές χώρες για να επιτραπεί η επιβίβαση μελών των υπηρεσιών τους πάνω στο πλοίο για έλεγχο η Κυβέρνηση αρνήθηκε. Έστειλε ομάδα δικών της εμπειρογνωμόνων για έλεγχο του φορτίου. Ακολούθως, οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν νομική γνωμάτευση, η οποία ανάφερε ότι τα υλικά δεν ήταν απαγορευμένα με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και απέστειλε τη σχετική έκθεση με τα ευρήματα, και με σαφή αναφορά ότι από πλευράς της Κ.Δ. δεν θεωρούμε ότι παραβιάζονται τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. (και έτσι το πλοίο μπορεί να συνεχίσει προς τον προορισμό του) στην αρμόδια Επιτροπή του Σ.Α. Η Επιτροπή απάντησε ότι τα υλικά είναι απαγορευμένα και ζήτησε όπως κατακρατηθούν. Εξήγησε στο Σύρο Πρόεδρο ότι μια κατεχόμενη χώρα η οποία βασίζει τις θέσεις της και επιζητεί το δίκαιο της στηριζόμενη σε ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν μπορεί ν’ αρνηθεί να εφαρμόσει οποιοδήποτε ψήφισμα του Οργανισμού, καθώς αυτό θα την έφερνε σε δύσκολη θέση...».

«…Μετά την απάντηση της σχετικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ζήτησαν να τους παραδοθεί το φορτίο του πλοίου, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το πράξει. Πέραν τούτου, ξόδεψε 200.000 ευρώ για την κατασκευή χώρων φύλαξης του φορτίου, με στόχο την τελική επιστροφή του στη Συρία, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Ο ΠτΔ διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση η Κ.Δ. δεν θα παραδώσει το φορτίο σε οποιαδήποτε χώρα ή Οργανισμό εκτός από τη Συρία ή το Ιράν…».



17/08/2011 - 19:38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου