Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στην αποστολή της τρόικας και τους αρμόδιους για το ελληνικό πρόγραμμα στις Βρυξέλλες η φημολογία ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί “να χαλαρώσει” τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου, καθώς τα νούμερα “δεν βγαίνουν”.
“Ένα τέτοιο αίτημα είναι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου”, αναφέρει στο
real.gr στέλεχος της Κομισιόν αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας. “Το μήνυμα που θα πήγαινε στις αγορές θα ήταν εντελώς λάθος” συμπληρώνει πηγή του Συμβουλίου και εξηγεί ότι “αν η Ελλάδα δείξει ότι αδυνατεί να ελέγξει την δημοσιονομική της θέση, τότε το έλλειμμα αξιοπιστίας θα συμπαρασύρει και όλες τις άλλες χώρες που έχουν δώσει παρόμοια υπόσχεση”.
Τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, οι εκεί κυβερνήσεις παίζουν το πολιτικό τους μέλλον με τα σκληρά μέτρα που λαμβάνουν και με εκλογικές μάχες που πλησιάζουν πολύ κοντά, οι επιτελείς των Βρυξελλών κρίνουν ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα για μια ακόμη φορά.
Θυμίζουν μάλιστα το σχετικό αίτημα του κ. Παπαθανασίου τον Αύγουστο του 2009 και που οδήγησε. Ξεκαθαρίζουν ότι οι στόχοι που έχουν περιγραφεί στο πρώτο μνημόνιο δεν ήταν ανεδαφικοί και θεωρούν ότι η ύφεση θα ήταν δικαιολογία “αν όλα τα άλλα ήταν άψογα”.
Στο διαδικαστικό μέρος το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής ήταν η συμφωνία κυρίων για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Η αλλαγή των στόχων του για να δικαιολογηθεί η καταβολή της 6ης δεν ηχεί καλά ούτε στο Eurogroup, ούτε στο ΔΝΤ. Θα μπορούσε να περιπλέξει μάλιστα και το θέμα των εγγυήσεων, καθώς μια τέτοια κίνηση δείχνει ότι τα ρίσκα είναι ακόμα μεγάλα, η αβεβαιότητα κυριαρχεί, δεν ελέγχουμε την κατάσταση και κάποιοι θα πρέπει να διασφαλιστούν.
Η άποψη αυτή απηχεί τις θέσεις του Βερολίνου, που θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την κρίση χρέους είναι η μείωση των ελλειμμάτων που το ανατροφοδοτούν. Σύμφωνα με στελέχη των αρμόδιων γενικών διευθύνσεων της Κομισιόν, είναι σαφές ότι στην επόμενη πενταετία θα ο δανεισμός των δυτικών οικονομιών θα γίνει σαφώς πιο δύσκολος, ενώ και ο συνολικός όγκος των νέων χρεογράφων θα μειωθεί αισθητά, χωρίς να αποκλείεται πολλοί να μπουν στον πειρασμό της επαναδιαπραγμάτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου