Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Γιούνκερ: Πολύ κοντά σε λύση για το 2ο πακέτο στήριξης

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15351421,00.html


Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ζήτησαν από τις Βρυξέλλες οι κκ. Τρισέ και Ρεν – πολύ κοντά σε λύση, εκτίμησε ο Γιούνκερ – στο Βερολίνο στις 27 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός


Είμαστε πολύ κοντά σε λύση για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα ο  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άσκησε κριτική στις φινλανδικές αξιώσεις για την παροχή εγγυήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν του αρέσουν οι διμερείς συμφωνίες. Η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας δεν μπορεί να λειτουργήσει, και γι΄ αυτό αναζητούνται άλλες λύσεις, είπε. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι το πρόβλημα που προέκυψε δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Όχι σε βεβιασμένη εισαγωγή ευρωομολόγων
Την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζητά ο ΤρισέΤην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζητά ο ΤρισέΤην πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αλλά και ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν. Αυτό είναι το ουσιώδες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ ενώ ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στο θέμα του ευρωομολόγου προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο βεβιασμένης εισαγωγής του. Τα κοινά ομόλογα θα αποδυνάμωναν τις πιέσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών ενώ προϋποθέτουν στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Έτσι το θέμα μπορεί να συζητηθεί όταν οι χώρες του ευρώ θα είναι έτοιμες εκχωρήσουν μέρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.
Το Βερολίνο για το 2ο πακέτο
Εν τω μεταξύ στο σημερινό briefing στο Βερολίνο και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν επαρκεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης Μέρκελ ότι η Ελλάδα πορεύεται έναν ορθό, αναγκαίο και σκληρό δρόμο ενώ παρέπεμψε στις τακτικές αξιολογήσεις της τρόικας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οι οποίες, όπως είπε, δίνουν το στίγμα.
Συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ;
Νέα συνάντηση στο Βερολίνο;Νέα συνάντηση στο Βερολίνο;Σε σημερινή του συνέντευξη σε γερμανικές εφημερίδες ο πρόεδρος των Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χάνς Πέτερ Κάιτελ προαναγγέλλει ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην ετήσια εκδήλωση του συνδέσμου στο Βερολίνο στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους βιομηχάνους για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Η είδηση έρχεται να ενισχύσει τη φημολογία για συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία αφού εκείνες τις ημέρες, και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, η γερμανική βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Κώστας Συμεωνίδης / DPA / DAPD / RTRD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου