Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Άρχισαν σήμερα οι ανοικτές ακροάσεις της Επιτροπής Πολυβίου Λύνουν τη σιωπή τους N.Αιμιλίου και Μ.Κυπριανού

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/

Λευκωσία: Στην περιβόητη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου, στην οποία παρακάθησαν 18 κρατικοί αξιωματούχοι, επικεντρώνει σε πρώτο στάδιο τις εργασίες της η Επιτροπή Πολυβίου, η οποία διερευνά τα γεγονότα που αφορούν στη φονική έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί την 11η Ιουλίου.


Σήμερα πραγματοποιούνται οι πρώτες πέντε ακροάσεις και το ενδιαφέρον στρέφεται στην κατάθεση του υπό διαθεσιμότητα Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκου Αιμιλίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αιμιλίου, ο οποίος θα παραστεί χωρίς δικηγόρο, αναμένεται να δώσει τη δική του εκδοχή για την παραποίηση πρακτικού του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσε στην εν λόγω σύσκεψη.

Για τον ίδιο λόγο έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας και λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου, οι οποίοι συμμετείχαν στην περιβόητη σύσκεψη «υψηλού επιπέδου».

Επίσης, αναμένεται να καταθέσουν και τρεις λειτουργοί της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να λύσει την πολυήμερη σιωπή του και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος επίσης κλήθηκε από τη Διερευνητική Επιτροπή.

Αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους «πολιτικούς λόγους» που επέβαλλαν την παραμονή του φονικού φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Εντός των επόμενων ημερών, πάντως, αναμένεται να «τρέξει» και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Θα καταχωρηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία, καθώς οι αστυνομικές έρευνες βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Σε πεδίο αντιπαράθεσης, πάντως, εξελίσσεται το πόρισμα της Βουλής για την τραγωδία, το οποίο θα παραδοθεί σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα και στον κ. Πολυβίου. Στο πόρισμα επιρρίπτονται -εμμέσως- ευθύνες στον Πρόεδρο, σημειώνοντας ότι «η επίκληση των πολιτικών λόγων φαίνεται να υπερτερούσε των ενδεχόμενων κινδύνων. Δεν λήφθηκαν τα ενδεδειγμένα προσωρινά ή μόνιμα μέτρα, ούτε και τα στοιχειώδη για τη σωστή φύλαξη ή αποθήκευση του φορτίου», όπως αναφέρεται στην κατακλείδα του πορίσματος.

Με τα συμπεράσματα αυτά διαφωνεί έντονα το ΑΚΕΛ και το πόρισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

«Όχι» στην τηλεοπτική κάληψη των καταθέσεων

Δεν πρόκειται να υπάρξει ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην Ερευνητική Επιτροπή για την φονική έκρηξη στο Μαρί.

Όπως διαφάνηκε σήμερα κατά την έναρξη των καταθέσεων ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν ερωτήματος του Χρίστου Τριανταφυλλίδη, δικηγόρου ενός εκ των συγγενών των θυμάτων της φονικής έκρηξης, δεν θα επιτραπεί στις τηλεοπτικές κάμερες να λαμβάνουν και να μεταδίδουν στιγμιότυπα από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, μεταξύ πολλών άλλων, ήγειρε και θέμα και ζήτησε απάντηση από τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, τονίζοντας ότι εάν θα υπάρξει τηλεοπτική μετάδοση κατάθεσης ενός εκ των μαρτύρων θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους μάρτυρες.

Ο κ. Πολυβίου έδωσε εντολή στους φωτογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία να εξέλθουν της αιθούσης.

Η ανοικτή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής άρχισε στις 09:30 και για μία ώρα οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων ήγειραν σωρεία ενστάσεων, χαρακτηρίζοντας την λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής ως αντισυνταγματική, αναξιόπιστη η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει τη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων.

Υπομονή σε όλους συνέστησε ο Σ.Στεφάνου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι όλοι πρέπει να κάνουν υπομονή και να μην αγνοούν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ερευνητική Επιτροπή.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκλήθηκε και θα καταθέσει στην Επιτροπή την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο θέμα της απευθείας μετάδοσης της κατάθεσης του Προέδρου από την τηλεόραση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τέτοιο ζήτημα δεν έχει εγερθεί.

Νέα πορεία Αγανακτισμένων το βράδυ

Η Ομάδα Εθελοντών - Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων πολιτών πραγματοποιεί απόψε εκδήλωση στο Μνημείο της Ελευθερίας, κοντά στην Αρχιεπισκοπή και πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Στο Μνημείο της Ελευθερίας θα γίνει στις 8 το βράδυ κατάθεση 13 στεφανιών, όσοι και οι ήρωες από την τραγωδία στο Μαρί.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα μοιραστούν κορδέλες άσπρου και μωβ χρώματος.

Σε ανακοίνωση της Ομάδας, αναφέρεται ότι το μωβ συμβολίζει το έγκλημα στο Μαρί και το άσπρο την κάθαρση και δικαίωση.

Οι κορδέλες θα τοποθετηθούν στα κάγκελα του Προεδρικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου