Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ράλι ανακούφισης στη Wall Street μετά το πέρασμα της "Αϊρίν"

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.538,95254,41 2,25%  
  Nasdaq2.562,1182,26 3,32%  
Η Wall Street σήμερα

Σε ράλι επιδόθηκαν οι δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον Dow Jones να κερδίζει 255 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει άλμα 3,3% καθώς δεν επαληθεύτηκαν οι χειρότερες προβλέψεις για τις αποκαλυπτικές καταστροφές από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας "Αϊρίν".

Την ίδια στιγμή τα ισχυρά στοιχεία που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας για τις καταναλωτικές δαπάνες άμβλυναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η συμφωνία της Bank of America Corp. για την πώληση περίπου του μισού της μεριδίου στην China Construction Bank Corp. σε ομάδα επενδυτών έναντι 8,3 δισ. δολ. βελτίωσε περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Ο ασφαλιστικός κλάδος πρωταγωνίστησε στην άνοδο καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ζημιές από τον τυφώνα στην ανατολική Ακτή -τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις- δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο τίτλος της Travelers Cos. Inc. σημείωσε άλμα άνω του 5%.

Ο τυφώνας Αϊρίν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα καθώς έφτανε στη Νέα Υόρκη. Το κόστος της καταστροφής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο τα χειρότερα σενάρια φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώθηκαν αν και η τεράστια καταιγίδα προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν παραλιακές πόλεις κατά μήκος της ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ και αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα.

Τα προβλήματα στις μετακινήσεις αναμένεται να διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες καθώς αρκετά οδικά δίκτυα παραμένουν μπλοκαρισμένα, τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων δεν έχουν αποκατασταθεί και στα τοπικά αεροδρόμια επικρατεί χάος. Περισσότερες από 1.400 πτήσεις έχουν ακυρωθεί καθώς τα αεροδρόμια στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, την Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον προσπαθούν να οργανώσουν τις λειτουργίες τους. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ακυρώθηκαν περισσότερες από 10.000 πτήσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 254,71 μονάδες (2,26%) κλείνοντας στις 11.539,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 82,26 μονάδων (3,32%) και έκλεισε στις 2.562,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 33,28 μονάδων (2,83%) κλείνοντας στις 1.210,00 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ μόνο η Home Depot υποχώρησε (-0,03%). Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America Corp κλείνοντας στα 8,39 δολ. με άνοδο 0,63 δολ. ή σε ποσοστό 8,12%. Ακολούθησαν η Hewlett-Packard με κέρδη 5,26% και κλείσιμο στα 26,13 δολ. και η Travelers Companies Inc, η οποία έκλεισε στα 50,75 δολ. με άνοδο 5,07%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,30 δολ. ή σε ποσοστό 35,33% και έκλεισε στα 1,13 δολ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει εξάλλου η ομιλία του Bernanke στο Jackson Hole την Παρασκευή με τον επικεφαλής της Fed να επαναλαμβάνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να στηρίξει την οικονομία αν και δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα – και ειδικότερα έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Bernanke απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στα διαθέσιμα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ μετέθεσε τις σχετικές συζητήσεις το Σεπτέμβριο, ενημερώνοντας πως η Fed θα πραγματοποιήσει διήμερη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε να θέσει επί τάπητος τις επιλογές πολιτικής.

Θετικά τα μάκρο της ημέρας με τις καταναλωτικές δαπάνες να σημειώνουν άνοδο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον Ιούλιο, σημάδι-έκπληξη για την οικονομία στο δεύτερο μισό του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα πέντε μηνών. Παράλληλα, το εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ ο ρυθμός αποταμίευσης υποχώρησε στο 5%. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο, ο ρυθμός αποταμίευσης είχε διαμορφωθεί στο 5,5%.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν εκτιμήσει ότι οι δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 0,5% και το εισόδημα κατά 0,4%.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 2,8% σε ετήσια βάση έπειτα από άνοδο 2,6% το Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκε 0,4%. Τέλος, ο δομικός δείκτης τιμών που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε 1,6% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

Απογοητευτικά ήταν και πάλι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική National Association of Realtors ο αριθμός των ατόμων που υπέγραψαν συμβόλαιο για την αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση τον Ιούλιο, τερματίζοντας το ανοδικό σερί των δύο προηγούμενων μηνών.

Ειδικότερα, η NAR ανακοίνωσε ότι ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα σημείωσε πτώση 1,3% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 89,7 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη κατά 1%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημειώνει άνοδο 14,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της NAR.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η συμφωνία της Bank of America Corp. (BAC) για την πώληση περίπου του μισού της μεριδίου στην China Construction Bank Corp. σε ομάδα επενδυτών, με τα έσοδα από τη συμφωνία να διαμορφώνονται σε 8,3 δισ. δολ.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση συνολικά 13,1 δισ. κοινών μετοχών της China Construction Bank Corp. σε ομάδα επενδυτών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ΄ τρίμηνο του έτους. Ως αποτέλεσμα της πώλησης η αμερικανική τράπεζα θα καταγράψει κέρδη μετά φόρων περίπου 3,3 δισ. δολ.

Παράλληλα, η Bank of America θα διατηρήσει μερίδιο σχεδόν 5% στην CCB.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου