Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μεγάλα κέρδη στις ευρωαγορές με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν στις συναλλαγές της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την άνοδο στον απόηχο της συμφωνίας συγχώνευσης των Alpha Bank – Eurobank στην Αθήνα και ενώ η ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Ben Bernanke διαμόρφωσε θετικό κλίμα στις αγορές.

Αν και ο Bernanke δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης κατά την ομιλία του, ένα είναι βέβαιο, ότι δεν έκλεισε την πόρτα για το μέλλον. Ο Bernanke επίσης τόνισε την προσδοκία του ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο.

"Ο πρόεδρος της Fed προέβη στα συνήθη καθησυχαστικά σχόλια ότι η Fed διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και την αποφασιστικότητα να τα χρησιμοποιήσει, στην περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες απαιτούν μέτρα, ενώ δεν άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται νέα μέτρα άμεσα", σημειώνει η Credit Agricole Corporate & Investment Bank.


Εξάλλου, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις Alpha Bank και Eurobank να ανακοινώνουν μέσα στην ημέρα το mega deal συγχώνευσης που δημιουργεί τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη ΝΑ Ευρώπη.

Στο θετικό κλίμα έρχονται τα προστεθούν τα ισπανικά μάκρο, που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν λιγότερο από τις εκτιμήσεις τον Ιούλιο. "Η ισπανική οικονομία φυσικά δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο, ωστόσο κάθε καλή είδηση είναι καλοδεχούμενη", σχολιάζει η BNP Paribas.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,22% για να κλείσει στις 228,28 μονάδες έπειτα από άνοδο 1% την περασμένη εβδομάδα που τερμάτισε το προηγούμενο αρνητικό σερί των τεσσάρων διαδοχικών πτωτικών εβδομάδων. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 2,23%.

Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε άλμα 2,39% κλείνοντας στις 5.670,07 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 2,16% στις 3.154,20 μονάδες. Η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε σήμερα κλειστή.

Από τον τραπεζικό κλάδο η Banco Santander SA σημείωσε άνοδο 2,1%, η Societe Generale SA ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,6%, ενώ η γερμανική Commerzbank AG κέρδισε 4,2%.

Άλμα 2,56% σημείωσε ο ισπανικός IBEX, σε ποσοστό 2,30% ενισχύθηκε ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI κέρδισε 2,28%. Ο ελβετικός SMI ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +2,32%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,09% και τον Micex στο +3,67%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE ενισχύθηκε κατά 0,44%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου